Видове декоративни интериорни мазилки

Декоративните интериорни мазилки се използват за придаване на текстура, цвят и стил на стените и таваните в една стая. Има много различни видове декоративни интериорни мазилки, които са познати в днешно време. Все повече хора избират такъв тип финиш за своя дом, когато искат да създадт на жилището си модерен облик и естетика.
Ето част от мазилките, които най-често се използват.
На първо място са Венециански мазилки: Тези мазилки са известни с блясъка и гладката си текстура. Те се състоят от множество слоеве и се нанасят с помощта на тесни инструменти, което дава богат и луксозен външен вид.
венецианска интериорна мазилка
Текстурираните мазилки, или още популярни с името „драскани мазилки“  се използват за създаване на различни текстури на стените, като имитират камък, тухла, дърво и други материали. Текстурните мазилки могат да бъдат нанасяни с различни инструменти и техники.
текстурирана мазилка
Гладки мазилки: Това са мазилки с гладка и матова повърхност, които придават структура и цвят на стените без изразена текстура. Те се използват за създаване на съвременен и елегантен интериор.
Мазилки с метален блясък: Тези мазилки съдържат метални частици и придават на стените блясък и лъскавина. Те се използват често за акцентни стени или декоративни елементи.
Структурни мазилки: Този вид мазилки създават дълбоки и изразени текстури, които могат да имитират различни материали и дизайни. Те се използват за създаване на драматични интериори.

Мазилки със специални ефекти: Някои декоративни мазилки съдържат специални добавки, като перли, стъклени частици или светлоотразителни материали, които придават уникални ефекти на повърхността.
Всеки от тези видове декоративни интериорни мазилки има свои характеристики и предимства и може да бъде избран в зависимост от стиловите предпочитания и целите за декорация на стаята.
Много важно за мазилките е начинът им на нанасяне и правилните инструмнети, както и колко опитен е съответния майстор, който ще я прави.
В сравнение със стандартния латекс, мазилките са по-скъпи и това е причината те да се използват по-рядко в ежедневието.
За нанасяне на декоративни мазилки са необходими специални инструменти и материали, които могат да ви помогнат да постигнете желаните текстури и ефекти. Вотът се различава в зависимост от типа на мазилката и желаната структура. Ето някои от основните инструменти, които се използват:

  1. Четка или валяк: Четките и валяците се използват за създаване на текстурни и релефни ефекти в мазилката. Те могат да имитират дърво, камък, текстил и други текстури.
  2. Шпакловка или мистрия: Този инструмент се използва за нанасяне и разнасяне на мазилката, особено при грубите текстурирани мазилки.
  3. Ролка: Ролките са удобни за нанасяне на мазилката върху големи стени и тавани, особено когато се използват гладки и перлено мазилки.
  4. Гъба: Спонжовете и гъбите се използват за създаване на различни текстурирани ефекти и за нанасяне на мазилката в труднодостъпни или детайлни области.
  5. Миксер за мазилка: Този инструмент се използва за добро разбъркване на мазилката и добавките към нея, като цветове и текстурни елементи.
  6. Метални и пластмасови малки инструменти (парцали, гъвкави шпатули и др.): Те се използват за създаване на детайлни ефекти и за работа във всякакви ъгли и кътове.
  7. Защитни елементи: Не забравяйте за защита, включително ръкавици, маска за прах и защитни очила, за да се предпазите от вредни частици и химикали.

Декоративните интериорни мазилки предоставят разнообразни възможности за стилизиране и украса на вътрешните стени и тавани в дома или комерсиални пространства. В зависимост от вида на мазилката и техниката на нанасяне, можете постигнете различни текстури, цветове и ефекти

Вижте още

Алпин Хоум изгражда домове на бъдещето без аналог в България

Това, което отличава сградите в портфолиото на Алпин Хоум, е прецизираната съвкупност предимства и технологии. Обмислени да отговарят на изискванията към идеалния дом и инвестиционен имот, те нямат аналог като наличие в една сграда в България. Последните два проекта на строителната и инвестиционна компания започнала дейност през 2005 г. - Tiffany и Etta, са създадени изцяло в този смисъл.