Кои са основните елементи при изграждането на скатен покрив?

Функцията на покривната система е да пази дома ви от метеорологичните условия и трябва да бъде достатъчно здрава, за да поема постоянните товари от сняг и вятър. Разбира се покривът трябва да бъде и естетически издържан, защото е един от най-видимите елементи на една къща. Покривната система е изключително слажна последователност от няколко различни слоя, чието изпълнение изисква изключителна прецизност и умения. Днес ще Ви запознаем с основните елементи за изграждането на покривната конструкция, какви са особеностите и спецификите, какви материали са необходими да бъдат вградени и съответно за какво да внимавате, докато ремонтирате стария си покрив, или изграждате нов за вашата къща. Ще разгледаме най-често срещания вид покриви – дървените, тъй като те са предпочитани, когато говорим за жилищни сгради. 

Основата на всяка покривна конструкция при дървените покриви са гредите. Те служат за основна рамка, те ще поемат цялото натоварване на покрива и ще осигурят нужната здравина, върху която ще се изгради цялата система, за да имате един функционален и завършен покрив. Основно правило е дървеният материал – гредите, да бъдат висококачествени и достатъчно здрави. Можете да познаете, че са качествени, в случай, че няма кора – тя носи след себе си дървояди. Другото важно, което да гледате е, по дървото в никакъв случай да няма кръгове – означава, че е младо и не е подходяща за греди на къща. Гредите обикновено се монтират на разстояние една от друга на около 50-60 см. Най-важната греда е тази на билото.

дървени греди

След като е изградена конструкцията на покрива от греди, следващата стъпка е поставянето на обшивка. Тя е друг основен елемент, който се използва при покривната конструкцията и играе ролята на термо- и хидроизолация. Върху нея се монтират хидроизолацията и керемидите (няма значение дали са битомни или традиционни). Тя може да бъде от плътно наредени дъски с дебелина 3-5 см., плоскости шперплат или OSB. Друг вариант на обшивка са вълнообразните битумни плоскости. Тъй като са от битум имат отлична хидроизолация и дори да попадне върху тях вода, тя няма да проникне в долните елементи на конструкцията. Вълнообразните им форми пък ще отведат водата към улука, затова е нужно да ги инсталирате хоризонтално. Друг плюс на този материал е, че позволява въздухът свободно да циркулира под керемидите и така се образува естествена вентилация на покрива.

поставяне на обшивка

Третият, изклчютелно важен и задължителен елемент при покривната конструкция е полагането на изолация. Тя се монтира между гредите под обшивката, като предпазва цялата къща от температурни крайности. Като материал обикновенно се използват минерална, каменна или стъклена вата. Тя излиза доста евтино и има отлични качества. Не се свива и не се разтяга, не се влияе от температурите и има дълъг живот. Може да се използва също полистирол или експандиран полистирол (EPS). За термоизолацията е важно да има нисък коефициент на топлопроводимост, което гарантира дългосрочно поддържане на необходимата температура в къщата по всяко време на годината.

полагане на изолация

След термоизолацията, идва ред и на хидроизолацията от външната страна на дървените греди. За целта е възможно да се се използват различни видове мембрани – битумни мембрани, PVC, EPDM, HDPE. За този вид покриви е най-добре да се използват парокондензатни мембрани, които предпазват от проникване и натрупване на водни пари в изолационния материал или имат свойството да пропускат влажният и по-топъл въздух навън, като едновременно с това не позволяват преминаването на вятър и вода навътре. Те се монтират между двойната летвена скара (за нея ще ви разкажем по-надолу) и дъсчената обшивка.

битумна мембрана

След поставянето на обшивката, над нея от външната страна на покрива, е необходимо да се изгради летвена скара. Тя ще осигури необходимата вентилация на покрива и чрез нея ще има достатъчен приток на въздух. Реално летвените скари са две – едната се поставя вертикално, а другата хоризонтално на покрива. Причината е, че ако се получи теч, когато летвите са перпендикулярно една на друга водата не може да продължи надолу по материалите, а ще се задържи. Ако водата се застои обаче може да предизвика гниене на летвите. Точно тогава идва ролята на долната скара, на която летвите гледат от билото към улуците и помагат водата да излезе извън конструкцията.

Последователността на полагане на материалите се определя от вида на покрива, който ще се монтира, и използваните за това материали. Най-често срещаният вариант е, когато под покрива се полага хидроизолация, след това има слой от топлоизолационен материал, а под него е монтирана пароизолационна мембрана. Друго важно е да бъдат внимателно обработени с хидроизолационни материали всички места, където покривът граничи с конструктивните елементи на сградата, за да се предотврати навлизането на влага в пространството под покрива. Както виждате най-важното е да се осигури 100% непропускливост на влага между всеки един елемент и ви съветваме да не правите компромис с качеството им.

полагане на покривен материал

Последните елементи, които се вграждат в една покривна конструкция, за да придобие завършеност и безпроблемна функционалност са, стреха, улама, майя, отводнителни и вентилационни елементи, снегозадържане, надулучна пола и сега ще ви разясним за какво е всеки един от тях.

Надулучна пола отвежда до улука евентуално попадналата под керемидите вода, тя е алуминиева и плисирана.

надулучна пола

Вентилационните ленти се използват, за да се предпази от проникване на влага в подпокривното пространство, върху надвесите на стрехите са монтирани специални метални ленти.

Стряха – тя е разположена извън външните стени на сградата. Използват се специални дървени обшивки, които се импрегнират и лакират. Това носи красив и естетичен вид на покрива.

Уламите се подсигуряват чрез алуминиева лента за улама, която се полага върху дървената скара и се монтира със скоби към конструкцията и вентилационния елемент.

улами

Билата трябва да имат билни летви, които да подсигуряват надеждното полагане на капаците. Майята – инсталира се по ъглите на наклоните, свързващи билата и най-долната част на покрива.

Снегозадържащи елементи – допринасят за равномерното разпределение на товара от снега върху цялата покривна конструкция. Предпазват и жителите от внезапно падане на сняг.

Покривната система е изключително труден елемент за изграждане и затова ние ви съветваме да се доверите изцяло на професионалистите и да не правите компромиси в качеството и използваните материали. Необходимо е да бъдат спазени всички изисквания при отделните етапи от изграждането на покрива, за да си гарантирате безпроблемност и дълги години на експоатация.

 

Вижте още

Какъв вид покрив да изберете – скатен или плосък и какви са предимствата и недостатъците им?

Плоските покриви стават все по-популярни вече и у нас. Решението какъв вид да изберете не зависи само от климатичните условия и географксите особености. Научете какви са предимствата и недостатъците на двата вида, за да изберете по-лесно.