Защо естествените покривни материали са предпочитани?

Покривната конструкция и покритието на покрива с подходящ материал е последният етап от изграждането на една къща, но не бива да се подценява. Покривът изпълнява изключително важни функции и трябва да се изгради много прецизно. Покривната конструкция трябва да бъде достатъчнно здрава и стаилна, за да понесе целия товар на покривната система и да отговаря на всички изисквания и стандарти конструктивно. Без значение вида на покрива, колко ската има, с какъв наклон е и дали е дървен или бетонен, той трябва да бъде покрив с покривен материал, който най-често са керемидите.

 

При скатните покриви най-често се използват традиционните керамични керемиди, които са изработени от глина и са едни от най-издръжливите материали за покритие на покрива. С тях се постига класически вид на къщата, придават й естетичен и завършен вид и осигуряват сигурност и комфорт по отношение на функции. Глината се изпича при температура от 1000 градуса, става твърда и издръжлива, а цветът кафяв с червеникав оттенък.

Основни предимства са, че са огнеупорни, стоят изключително красиво и на практика са дълговечни. Качествените керамични керемиди имат живот 100-150 години. Материалът има отлична устойчивост на замръзване, добър топло- и звукоизолатор е, и не е податлив на корозия. Поддръжката, която ще е нужно да правите е минимална. В студените месеци може веднъж да почистите заседналия сняг по улуците. Друг плюс е, че покривът от керемиди е порест, той е в състояние да “диша” чрез изпаряване на водата и така няма как да се задържа влага между отделните слоеве на покривната конструкция.


Една керемида е с тегло средно и над 2 кг., което изисква покривната конструкция да е здрава и добре укрепена, за да издържи тежестта.. Също така е необходимо да се обърне специално внимание при транспортирането им, за да не се нарани повърхността им. Могат да се монтират при малък и голям наклон на ската – между 25° и 60 °. Ако наклонът е по-малко от 25 °, е необходимо да се обърне специално внимание на хидроизолацията и на вентилационната система. Ако наклонът е по-голям от 60 °, керемидите трябва да бъдат допълнително фиксирани с винтове или гвоздеи, тъй като големият наклон може да предизвика падане на керемида, особено при по-силен вятър. 

Друг виг естетсвени керемиди са циментово-пясъчните. Те са направени от цимент и пясък, както подсказва името им и те не отстъпват по здравина на глинените. Те са екологично чисти материали и имат експоатационен живот над 100 години. Циментът и пясъкът за керемиди се отличават с ниска топлопроводимост – това е гаранция за прохлада на закрито през лятото и максимална икономия на топлина през зимата. Тази керемида на циментова основа може да се полага върху покрива на всякакъв дизайн с всякакъв наклон, което позволява да се реализират най-смелите решения на архитекта.

Бетонните плочки привличат погледа към покрива. Към днешна дата най-разпространени са три вида плочки – с равна, вълнообразна или набраздена повърхност. Последният тип покривен материал може да се монтира върху покриви със сложна структура и неправилна геометрична форма. Възможността за боядисване във всеки цвят има страхотен ефект върху външния вид на бетонните керемиди, като комбинирате различни нюанси можете да постигнете уникален модел на покрива. Поддържаемостта също е на върха – смяната на дефектна плочка е въпрос на няколко минути.

Каменните плочи или още известни като шисти също са много добър естествен материал, с който може да се покрие покрива. Те датират от най-ранна древност. Този метод на декорация е бил популярен в средновековна Европа и архитектурни паметници с този материал могат да се видят и днес. Съставът на този естествен материал е създаден преди около 400 милиона години – метаморфна утаечна скала. При процеса на изработка много финно зърнестата глинена утайка се втвърдява в глинест камък чрез натиск. По този начин са създадени глинести, силикатни, хлоритни и други плочки, в зависимост от скалите в състава им.

Глинените са подходящи като материал за покрив. Те имат изключителна здравина – огнеупорни са, водоустойчиви, звукоизолиращи, не променят цвета си през годините от слънцето и не замръзват. Това е един от най-здравите материали за покриви и с полагането му, може да сте сигурни, че ще издържи над 100 години. Тъй като шистите са един и от най-плътните покривни материали са невероятно енергийно ефективни, което помага да се регулира вътрешната температура на дома ви. Не отделят токсини и не се нуждаят от периодични ремонти. Наклонът трябва да започва от 22° и колкото по – голям е градусът на наклона, толкова по-малък размер плочки трябва да се използват.

Недостатъците на това покритие са високата цена и голямото тегло на плочите – 30-50 кг / м², за което е нужно да се внимава при изграждането на покривната конструкция, която ще ги носи. Също така е задължително да се монтира дървена обшивка под тях. Другата особенност е, че това е естествен материал и следователно цветовете могат да бъдат само естествени, каквато е земята: кафяви, пясъчни, тъмнозелени, кафяви, сиви.

Вижте още

плосък покрив, къща с плосък покрив

Плоски покриви – особености при изграждане

Навярно мнозина от вас са си задавали въпроса какъв вид покрив да изберат за своята къща? Съпоставяли сте различните видове покриви, разглеждали сте техните свойства, особености и функционалности. Плоските покриви стават все по-предпочитани в последно време, тъй като придават модерен вид на всяка къща.