Звукоизолации и акустични панели при интериора

Днес все повече хора предпочитат да живеят в големите градове порадипо – големия шанс за професионална реализация и повече удобства за децата и възрастните. Големите магазини, офис сградите, училищата и модерните детски градини са в градовете. С всички тези сгради, застроените площи стават все по-гъсто населени и с това се увеличават и нивата на шум. Нужните почивка и спокойствие у дома стават все по-трудни и понякога дори невъзможни. Превозните средства, все по – честите строителни и ремонтни дейности, както и шумовете, идващи от съседи значително затрудняват процеса на пълноценна почивка. Стресът в организма се увеличава, появяват се смущения в съня, раздразнение и цялостно нарушение на ритъма на живот.   Вие нямате контрол над всички тези действия извън дома ви, но истината е, че можете да постигнете уединение и спокойствие, така че да не се налага да бягате от вкъщи през уикенда, за да си починете. Решението не е нито скъпо, нито много трудно за осъществяване. С правилната и добра звукоизолация можете да намалите външния шум, както и между отделните помещения и да повлияете на качеството си на живот.

По своята същност звукоизолационните панели представляват плоскости, изработени от специални материали, които поглъщат звуковата енергия и не позволяват неприятните шумове да навлизат в помещението и да развалят комфорта ви. В тази статия ще ви помогнем да разберете от какъв звукоизолационен панел имате нужда, ще ви разкажем какви са различните им свойства и как се монтират различните видове. За целта от първостепенно значение е да се определи типа шум и откъде идва той – външен, породен от трафика или външни източници например, или вътрешен – като битовия шум, идващ от съседите.

видове шум

 След като сте определили вида шум, е време да разгледаме различните звукоизолационни материали и техните функции. За съжаление няма универсален материал, който да работи за всички видове шум, затова е нужно да изберете най-подходящия за конкретния случай. Можете и да комбинирате няколко. Всеки един има определени характеристики като: дебелина, шумоизолационен коефициент, горимост, влагоустойчивост, устойчивост на температурни колебания, вид на монтиране и не на последно място количество на вредни вещества за организма.

звукоизолационни материали

 Гипсокартонът е най-популярния вид, който се използва, като може да бъде в комбинация с материали като минерална вата, полиуретанова пяна. Предимствата са добра звукозащита и създаване на допълнителна топлоизолация за външни стени. Недостатък е загубата на значителна площ на помещението, тъй като изолацията има дебелина до 12 см.

гипскартон

 Минерална вата и дървени плочи – съчетава звуко и топлоизолационни свойства. Сред недостатъците е по-голямата дебелина. Плочите са изработени от незапалими материали, които с времето не се свиват, което позволява да се ползват в кухнята. Отличен звукоизолатор, особено на шум от ударен тип благодарение на тънките влакнести нишки. Хубаво е, ако използвате този метод да внимаавате да не оставате празни места. Може да се ползва за стени, подове, тавани. Тъй като привлича вода не са подходящи за бани и тоалетни. Има три основни типа – минерално стъклена вата, минерално каменна вата и изкуствена (синтетична) полиестерна вата.

фибростъкло

Фибростъкло – самия материал представлява комбинация от стъклени влакна и полимер, а за направата на звукоизолационен материал фибростъклото се влага в между два гипскартонени панела. Този материал има много добри звукоизолационни свойства, лесен е за инсталиране, отличава се с голяма здравина и е устойчив при висока температура и влажност. Добър е топлоизолатор и е отлично решение при звукоизолационни системи за стени, подове и тавани.

полиуретан

Полиуретан – широкоизползван материал с изключителни изолационни свойства, в това число шумо и топлоизолация. Има и добри акустични свойства. Лесен за монтаж и водонепропусклив. Ще го срещнете и под формата на пяна, която намира приложение при труднодостъпни участъци. Устойчив е на висока температура и не е токсичен. Има дълъг експлоатационен живот.

корк

Корк – естествен звукопоглъщащ материал, който се справя успешно с ограничаването както на въздушен, така и на ударен шум. В сравнение с други материали, нивото му на поглъщане е по-нисък. Коркът е и добър топлоизолатор. Влагоустойчив и устойчив на мухъл и плесен, което го прави идеален за бани и тоалетни. Минус е, че е запалим и трудно се демонтира. Корк плочите се препоръчват за всички повърхности, освен за тавани. Те са лесни за поставяне, само чрез лепене и и изглежда много красиво. Дебелината му е около 1 см.

изоплат

Изоплат – представлява гладки плочи от иглолистна дървесина. Дебелината е от 10 до 25 мм. Тази звукова изолация се справя добре с абсорбирането на външен шум. Текстурата прави стените равномерни, придава допълнителна здравина и твърдост на конструкцията и има дълъг експлоатационен живот. Лесен е за монтиране и е екологичен. Минусът е, че не носи на влага

мембрани

Мембрани за звукоизолация – това е модерен материал с дебелина само 35 мм, което прави възможно използването му в комбинация с други видове звукоизолация. Например като фиксирате звукоизолираща мембрана върху плочи от минерална вата. Накрая затваряте всичко с гипсокартон. Монтирането на мембраната е много лесно, тъй като тя е много гъвкава и може да се огъва под ъгъл.

мембрани за звукоизолации

нуждите ви можете да пристъпите към монтажа. Преди да започнете обаче е важно да знаете, че стените на които ще лепите дадения звукоизолатор трябва да са чисти и равни. В случай, че има дупки от тръби или друг тип неравности е хубаво да ги изравните с някакъв вид мазилка. Извадете електрическите контакти и проверете за кухини. Ако е необходимо, поставете минерална вата или полиуретанова пяна, запечатайте отвора с мазилка или цимент и поставете гнездото обратно на мястото му. След това изключете електричеството и можете да започнете с монтажа. Всички тези изброени материали звукоизолират дома ви от външни шумове. Сега е ред да разгледаме как да се предпазите и от акустичния шум, за който ви разказахме, че идва от ехото в дома ви. Става дума за акустични панели.

акустични панели

Имат огромно разнообразие на цветове и форми и се ползват за стени, тавани или за изработването на различни интериорни детайли, разчупвайки естетичния облик на жилището ви. Освен, че разпръскват равномерно звука в жилището, акустичните панели имат и звукоизолационни свойства. Това са само част от плюсовете на тези съвременни решения.

Монтажът и демонтажът стават изключително бързо и лесно, тъй като не са тежки, нито дебели и поставянето им няма да отнеме много от площта на стаята. Изискванията са да има минимално отстояние от стената 8 мм и повърхността върху, която ще се поставят да е здрава, равна и суха. Могат да се монтират като окачен елемент или с лепило на стената. Почистват се лесно с препарат за паркет или с влажна и чиста кърпа. Голям плюс е също, че са екологични. Изработват се предимно от естествени дървесни частици и затова е важно да се съобразите с влажността на въздуха в помещенията – трябва да е между 40-60%. Могат да се срещнат и акустични панели, изработени от меламин или полиуретанова пяна. За недостатък може да се отбележи само високата цена.

интериорни акустични панели

Като специалисти сме сигурни, че комбинацията от добра звукоизолация и звукови абсорбиращи материали дава най-ефективното решение, въпреки че значително ще увеличи цената на ремонта ви. Например: направете окачен таван от акустични панели, под които са поставени два гипскартонени панела, между които има минерална вата, фибростъкло или полиуретанова пяна.

Вижте още

Видове изолация за къща

През фасадата може да излязат 2/3 от топлината на жилището.