Как да изберете най-подходящия вид фасада за вашата нова къща?

Фасада в превод от италиански означава „лице„. Тоест, това е лицето на дома ви. С фасадата изразявате вашия стил. Хубаво е да е в хармония с останалите сгради в района и разбира се, фасадата, покривните елементи, подовите настилки и всеки отделен елемент да са едно цяло.
Освен естетически качества, фасадата е нужно да се грижи за дома ви по ред свойтва, които е важно да вземете предвид, когато правите избора си: издръжливост във времето, водоустойчивост, степен на запалимост, сложност на монтаж и тегло, склонност към замръзване, удароусточивост и поддръжа.В зависимост от дизайна, фасадите се делят на два вида вентилируеми и невентилируеми.

При вентилируемите фасади има празнина между облицовката и външната стена, благодарение на което се осъществява свободно движение на въздуха и натрупалата се влага не засяга материалите, тъй като има възможността да се изпарява. Вентилируемата фасада е изградена от носеща стена, изолационен слой и облицовъчен материал, който се фиксира към сградата с помощта на носеща конструкция. Тя е от дървени или алуминиеви профили, покрити с дишащо фолио. Вентилируемите фасади навлизат все повече на пазара, тъй като се отличават с дълъг експлоатационен живот, здрави са, имат наистина добра топло и шумоизолация, а поддръжката им е минимална.

При невентилируемите фасади облицовъчният материал е прикрепен директно към стената без допълнителна конструкция, което не позволява въздухът да циркулира между стената и фасадната облицовка. Монтажът се състои от топлоизолационен слой (полистирол или минерална вата), която се поставя непосредствено върху стената, слой .защитно фолио и най-накрая се поставя материалът, който сте избрали за финиш.

 

Нека сега, да разгледаме някои ключови и модерни варианта за фасада на вашата къща.

Сайдинг

Изработени от различни суровини, това са тесни и дълги панели изключително лесни за сглобяване. Видовете сайдинг, които ще разгледаме по-долу имат неоспорими предимства – ниска цена, ниско тегло и не подлежат на гниене. Дълъг експлоатационен живот, устойчиви са на температурни разлики, на слънчеви лъчи и на атмосферната влага. Недостатъците са ниска пожарна безопасност при някои видове и неустойчивост срещу удари.

Виниловият сайдинг се характеризира с по-голяма дебелина и по-висока механична якост. Този вид сайдинг има по-естествени и меки цветове, но се замърсява бързо.

Дървеният сайдинг е най-популярният и красив сайдинг. Изработва се от смърч, бор или червен кедър. Резултатът е много красива и естествена визия. Освен това, дървеният сайдинг се използва и заради неговата здравина и дишащи свойства. Дървото е устойчиво на замръзване, паропропускливо и отличен топлоизолатор. Дървени фасадни дъски се монтират на вентилируема фасада. Нужно е да се третира с антисептик, за да се увеличи експлоатационният му живот, но въпреки това има материали и с по-дълъг живот. Нужно е също да се импрегнира на определено време, това съживява дървото и го предпазва от влага, слънце и корозия. Недостатък е, че с този материал фасадата няма да бъде устойчива срещу пожар.

Друга разновидност на сайдина е фиброциментовият сайдинг. Той се прави от цимент и целулоза. Резултатът е доста здрав материал, не променя цвета си във времето под влиянието на атмосферните промени. Отличен топлоизолатор и единственият тип сайдинг, устойчив на удар. Има разнообразие от размери и външен вид. Също така, повечето панели имат функция за самопочистване. Недостатък е, че материалът е тежък и изисква укрепване на основата – обшивка от дървесно-полимерен композит (WPC). Намира приложение предимно при индустриални сгради, логистични бази и производствени центрове.

Фасадните термопанели представляват висококачествени плочки, направени от цимент, минерални пълнители и различни видове влакна (често целулоза). Самата плоча лежи на основата от полистироловата пяна, което допринася за допълнителна изолация на сградата. Въпреки това, трябва да има и топлоизолация под термопанела. Тази фасадна облицовка изглежда много красиво, а фугите между плочките са наистина гладки, заради целостта на плочата. Могат да се намерят в различни цветове и форми. Фасадните термопанели са устойчиви на атмосферни влияния, имат дълъг живот и са влагоустойчиви. Не абсорбират мръсотия и прах и са лесни за поддръжка.

Металните панели са изработени от поцинковани метални листове, които са направени от тънък слой с полимерно покритие. Имат различен релеф и цвят, което дава голяма свобода за естетични решения. Устойчиви са във времето. Нужно да е да се лакират срещу корозия и ръжда.

Камъкът е най-старият естествен облицовъчен материал. Това е най-скъпият вариант за фасада, но пък може да е вечен и носи наистина богати естетически качества на дома ви. Камъкът се счита за най-надеждния материал и има много нюанси, форми, гладки или релефни. Подсилва стените с допълнителна здравина. Устойчив е на атмосферните промени, не променя цвета си, не е склонен към корозия и няма нужда от никаква поддръжка. Не поема вода, както и изолира отлично. Напълно екологичният материал е тежък, така че може да го поставите само на цокъла или наистина да се потложи добра основа. Важно е и монтажът да се изпълни правилно, за да не се разруши след това фасадата . За облицовка се използват гранит, кварцит, мрамор, шисти, варовик, оникс.

Керамичната плочка е изкуствен материал, който може да има ярки цветове или различен релеф. Може да имитира почти всеки естествен камък или различно дърво, което ви позволява да реализирате всяка една ваша идея. Не се деформира във времето и е отличен хидроизолатор. Керамиката има дълъг експлоатационен живот, устойчив е на удар и на големи студове и горещини. Не губи цвета си и не се деформира във времето. Изкуствената каменна фасада се различава от естествения си аналог само с ниската си цена и по-богатият избор от текстури и цветове. Може да се монтира по два начина: чрез вентилирана фасада или чрез “мокро полагане” със специално лепило.

 

Друг често използван материал за фасади са тухлите. Тухлата е класически материал и е подходяща за навсякъде. Издържа до сто цикъла на замръзване и цвета й остава същия без значение колко време е минало. Издръжлива е във времето и няма нужда от поддръжка. Недостатък е високата цена, както и минималната абсорбация на вода, което води до вероятност на замръзване. Също така, когато избирате тухла е нужно да внимавате за натоварването, на което издържа. То трябва да бъде 250кг. на кв. см. Само така долните редове на зидарията няма да се срутят от тежестта на горните.

Освен класическата глинена тухла се използват различни други видове.

Керамичните тухли се предлагат в много цветове и с различни текстури. Доста бюджетен вариант са. Справят се отлично със звуко и топлоизолацията, но имат водопоглъщане, макар и ниско. Другият минус е, че ако монтажът не е направен правилно, има вероятност фасадата да се разруши.

Клинкерните тухли представлява огнеопорна и изключително чиста екструдирана глина, която е термично обработена при температура от 1200 °C. В резултат имаме много здрав продукт независещ нито от вода, нито от огън. Има отлични топлоизолационни и хидроизолационни свойства, както и не развива плесен. Напълно екологичен продукт без абсолютно никакви вреди за вас и семейството ви. Има естествена цветна гама от пясъчна до тъмнокафява. Не се нуждае от специални грижи, лесен за почистване. Единственият минус е, че е скъп вариант.

Мазилки

Ако искате фасадата на новия ви дом, да излезе хем евтино, хем красиво, то можете да се спрете на някоя от видовете мазилки.

Минералната мазилка е изработена е на базата на смес от цимент и вар. Това е най-универсалната мазилка и най-евтината. Незапалима е, има добра устойчивост на влага и следователно срещу развитието на плесен и различни микроорганизми. Напълно огнеупорна е. Тя се продава под формата на сухи смеси и има сив цвят, но се оцветява с фасадни бои до получаване на желания от вас цвят. Единственият минус, но не малък е, че има ниско ниво на еластичност и във времето се образуват пукнатини по стените. Може да издържи средно окло 15 години.

Полимерната (акрилна) мазилка има висока еластичност и доста по-дълъг експлоатационен живот, повишена здравина и устойчивост на влага. Недостатъкът й е запалимостта. Освен това трудно се поддържа, защото привлича прах. Малко по-скъпа е от минералната, но все пак е от евтиния клас мазилки.

Силикатната мазилка е една от най-скъпите мазилки и с най-високите експлоатационни свойства: има високо ниво на еластичност, отблъсква праха и се самопочиства при дъжд. Еластична е, така че няма да има пукнатини в стените по време на свиването им. Съдържа в себе си стъкло, което го прави паропропусклив, както и смола, която прави цвета издържлив дълго време. Неподатлива към плесени и мухал. С тази мазилка дома ви ще има свеж вид около 20-25 години. Единствено задържа малък процент вода във себе си и при монтаж е важно да се работи бързо, тъй като се втвърдява бързо. За целта се използва специален грунд.

Силиконовата е другата най-скъпа мазилка. Издържлива е, устойчива на замръзване, незапалима. Отблъсква всякакви замърсявания, прах, и унищожава всякакви химични съединия по себе си, така че ако дома ви е в близост до магистрала или главен булевард е идеално решение. Не променя цвета си във времето и живота и отново е дълъг 20-25 години. Голям плюс е, че не поема абсолютно никаква вода, но не е по-малко паропропусклива. По време на монтажа е нужно да внимавате как го извършвате, тъй като неправилният метод на фасадата може да доведе до пукнатини, отлепване на слоеве и появата на петна.

Когато сте избрали мазилка за фасадата си е нужно да се съобразите със: свойствата на мазилката трябва да съответстват на вида на изолацията. Ако се използва минерална вата като топлоизолация, мазилката трябва да е паропропусклива. Следователно най-добрият вариант ще бъде използването на минерални, силиконови или евентуално силикатни мазилки. Експандираният полистирол, обаче не е толкова взискателен материал и може да използвате която и да е мазилка.

Фасадно осветление: С помощта на правилното осветление на фасадата, къщата ви ще ще се трансформира приказно вечер. Обикновено се използва за подчертаване на врати, прозорци, балкони или значителна част от фасадата. Локалното осветление обикновено има мека, разсеяна светлина и затова се използват енергоспестяващи лампи със средна мощност.

Вижте още

къщи с дървени фасади

Разновидности на дървените фасади

Фасадата на една сграда е един от осовните елементи, отговарящи за естетиката и цялостното възприятие …