Какви керемиди да изберете за вашата къща?

Покривът е най-сложният елемент за изграждане на една къща. След като сте изградили покривната конструкция следва и финалната част – тази конструкция да се покрие с подходящите материали – керемиди или други алтернативи на керемидите. Покривът не само, че създава естетичен и завършен вид на всяка къща, но също така изпълнява и много важни функции – предпазва къщата от атмосферните елементи. За целта трябва много внимателно да изберете какви да бъдат керемидите, с които ще покриете покрива.
Отправните точки, които са важни при избора на керемиди са следните:
– дали те изискват специфична подготовка на основата (дървена обшивка, грундиране);
– устойчивост на атмосферни условия (замръзване, топлина, слънчева радиация, влага, вятър, дали може да износи тежестта на снега и валежите);  – да е добър звуко и топлоизолатор; 

– дали керемидите са огнеопорни – в случай, че лятото температурите се покачват доста, нужно е покритието да е устойчиво;
– неподатлив към гниене и корозия. Това е много важно, за да няма течове и чести ремонти по покрива;
– да има дълъг живот. Монтажът на тухли е доста трудоемък, освен това е не малко средства, които не е рентабилно да инвестирате на всеки 5-10 години;
– екологичност на тухлите. Няма да е полезно за вас и семейството ви, покритието да отделя токсични или други вредни вещества
– естетичност. Разбира се, нужно е също, материалът който сте избрали да бъде в хармония с цветовете и материалите на фасадата.
– специфики на климата в региона – от него зависи кой е най- подходящият покривен материал за вашата къща. В случай, че къщата е на сянка в голям процент от деня, тогава повърхността на някои покрития става благоприятно място за образуване на мъхове и лишеи. Те могат да се разпространят по целия покрив и това ще попречи на нормалното оттичане на дъждовната вода. Следователно ще увеличи вероятността от течове на покрива и изгниване на повърхността във времето. Ако сградата се намира на открито, под горещото слънце, тогава трябва да изберете материал, който минимално отвежда топлината в къщата през тавана.
В днешно време покритията са изключително разнообразни – традиционни и изпитани във времето-релефни, плоски и меки, дори и саморазливащи се. Нека сега ги разгледаме детайлно и ви представим техните минуси и плюсове.
Естествените материали са за предпочитане в повечето случаи, тъй като имат по-добри характеристики и по-дълъг живот.

естествени керемиди

При скатните покриви от естествените материали най-често се използват традиционните керамични керемиди. С тях се постига класически вид на къщата. Керамичните керемиди са изработена от глина, която се изпича при температура от 1000 градуса, става твърда и издръжлива, а цветът кафяв с червеникав оттенък. Основни предимства са, че са огнеупорни, стоят изключително красиво и на практика са дълговечни. Качествените керамични керемиди имат живот 100-150 години. Материалът има отлична устойчивост на замръзване, добър топло- и звукоизолатор е, и не е податлив на корозия. Поддръжката, която ще е нужно да правите е минимална. В студените месеци може веднъж да почистите заседналия сняг по улуците.

Друг плюс е, че покривът от керемиди е порест, той е в състояние да “диша” чрез изпаряване на водата и така няма как да се задържа влага между отделните слоеве на покривната конструкция.
Въпреки чудесните характеристики на керемидите, те все пак имат и някои своите недостатъци. Една керемида е с тегло средно и над 2 кг., което изисква покривната конструкция да е здрава и добре укрепена, за да издържи тежестта.. Също така е необходимо да се обърне специално внимание при транспортирането им, за да не се нарани повърхността им. Могат да се монтират при малък и голям наклон на ската – между 25° и 60 °. Ако наклонът е по-малко от 25 °, е необходимо да се обърне специално внимание на хидроизолацията и на вентилационната система. Ако наклонът е по-голям от 60 °, керемидите трябва да бъдат допълнително фиксирани с винтове или гвоздеи, тъй като големият наклон може да предизвика падане на керемида, особено при по-силен вятър.

Каменни плочи (шисти)

каменни плочи

Този метод на декорация е бил популярен в средновековна Европа и архитектурни паметници с този материал могат да се видят и днес. Съставът на този естествен материал е създаден преди около 400 милиона години – метаморфна утаечна скала. При процеса на изработка много финно зърнестата глинена утайка се втвърдява в глинест камък чрез натиск. По този начин са създадени глинести, силикатни, хлоритни и други плочки, в зависимост от скалите в състава им. Глинените са подходящи като материал за покрив. Те имат изключителна здравина – огнеупорни са, водоустойчиви, звукоизолиращи, не променят цвета си през годините от слънцето и не замръзват.

Това е един от най-здравите материали за покриви и с полагането му, може да сте сигурни, че ще издържи над 100 години. Тъй като шистите са един и от най-плътните покривни материали са невероятно енергийно ефективни, което помага да се регулира вътрешната температура на дома ви. Не отделят токсини и не се нуждаят от периодични ремонти. Наклонът трябва да започва от 22° и колкото по – голям е градусът на наклона, толкова по-малък размер плочки трябва да се използват.
Недостатъците на това покритие са високата цена и голямото тегло на плочите – 30-50 кг / м², за което е нужно да се внимава при изграждането на покривната конструкция, която ще ги носи. Също така е задължително да се монтира дървена обшивка под тях. Другата особенност е, че това е естествен материал и следователно цветовете могат да бъдат само естествени, каквато е земята: кафяви, пясъчни, тъмнозелени, кафяви, сиви.

шисти

Нека разгледаме по-бюджетните варианти на естествените керамични и каменни плочи.

цименто-пясъчни плочи

Циментово-пясъчните плочки са много подобни на керамичните, но цената им е много по-ниска. По външен вид не се различава от керамичните изделия. Сместа от пясък и цимент се втвърдява под налягане и за подобряване на външния вид се добавят различни цветове. Препоръчват се за покриви с наклон от 20° до 60°. Задължително е отдолу да се направи хидроизолация. Циментово-пясъчнате плочки са по-леки от глинените, но не издържат толкова дълго. Малко по-дебели са в сравнение с керамичните керемиди и също изискват внимателно транспортиране. Покривът е издръжлив и с течение на годините увеличава здравината си. Циментовият материал достига максималните си стойности на физическа якост след сто години. Представя се добре като хидроизолатор и държи на удари. Не се деформира от слънцето и има 50 – 100 цикъла на замразяване/размразяване.
Минусът е, че с течение на времето на повърхността се появява мухъл.

полимерни пясъчни плочи

Полимерните пясъчни плочки съдържат 70% пясък, 29% полимер и 1% багрило и можете да ги намерите в най-различни цветове. Напълно си приличат с класическата керемида плюс това, че са много по-евтини и много-леки. Масата на един квадратен метър полимер-пясъчни керемиди е до два пъти по-малка, отколкото на керамичните, затова не се изисква тежък крепеж на конструкцията. Имат ниско водопоглъщане, следователно не могат да замръзнат. Материалът по-скоро отразява енергия, отколкото да я поглъща и така домът ви ще се запази хладен през лятото и топъл през зимата. Имат високо ниво на шумопоглъщане и още едно много ценно качество на тези керемиди е удароустойчивостта им. Заради полимерът в тях, не се чупят при транспортиране, монтаж или падане от високо.

Основният недостатък на полимерните плочки се счита, че са чувствителни към ултравиолетовите лъчи, което води до ерозия на повърхнината и изтъняване на стените. При резки промени в температурите също се деформират, например, в райони с жарко слънце и охлаждане по време на дъжд. Друг минус е, че пясъчните плочки имат значителна разлика в дебелината и формата дори от една и съща партида. Освен това този материал след и с има кратък живот от около 10-20 години.
Фиброцимент

фиброцимент

Сравнително нов и модерен материал. Комбинацията от синтетични влакна, вода, цимент и минерали правят този материал екологичен, макар все пак да съдържа синтетика. Плочите от фиброцимент наподобяват на каменните плочи, дори най-разпространения им цвят е графитено сиво, но се предлагат и в други цветове. Плочите се изработват с различни размери, с релеф и без, и цената им е в пътипо-ниска от другите видове покривни покрития. Може да се използва при къщи с наклон над 12°. Леки са, много здрави и нечупливи във времето. Материалът не пропуска вода, не се пука и не гори, както и цветът почти не избледнява във времето. Не се изисква голяма поддръжка и монтажът е лесен. Като недостатък може да се каже, че монтажът е нужно да стане над дървена или някаква друга гладка и равна повърхност. Също и не трябва всяка една плочка да се реже, защото има вариант да се счупи.
Мембраните са друг често използвам материал, който спада в категорията на меките материали.
Те са подходящи за плоски и ниско скатни покриви. Предимството на мембранното покритие е голямата ширина, позволяваща покриването на голям диапазон от покрива и техните отлични хидро и шумо изолационни свойства, което всъщност е характерно и за всички меки материали. Имат повишена устойчивост на деформации, издържат на продължителни ниски и високи температури. Това, което е нужно да се направи преди монтаж е внимателно да се подготви основата и да се отстранят всички неравности по повърхността. Средният живот на меките покриви е 30-50 години. Инсталацията се извършва бързо и лесно, и могат да се поставят самостоятелно без участието на специалисти. Поддръжка почти не е необходима. Заради добрите му хидроизолационни свойства, дори ако сте избрали друг покривен материал, може да го ползвате като хидроизолация под него.
Сред недостатъците на мекия покрив може да се отбележи ниската му устойчивост на огън, поради използването на битум в състава му.
Мембраните могат да бъдат три вида: PVC, EPDM и TPO.

мембрани

⦁ PVC мембраните са най-евтини, най-лесно и бързо се инсталират. Материалът е устойчив на на ниски температури. Основният недостатък на PVC мембраните е стареенето под въздействието на слънчева светлина. Ако ги грее слънце в продължение на години се окисляват и се втвърдяват

битум

⦁ EDPM мембраните са изработени на основата на каучук, който е екологичен материалсъщо така е еластичен, здрав и устойчив на механични и атмосферни влияния. Следователно този тип мембрана няма да се стопи при високи температури. При монтаж платната се свързват помежду си с лепило, което намалява надеждността на покрива при продължителна експлоатация.

битумна настилка

⦁ TPO мембрана – от полиестер и фибростъкло. Този вид мембрана се счита за най-силната, най-твърдата и устойчива, затова са по-скъпи и от другите видове. Като недостатъци може да се спомене необходимост от редовна поддръжка. При инсталиране, панелите се свързват с помощта на горещ въздух
Битумните керемиди

битумни керемиди

Основата на битумните керемиди е фибростъкло, а битумът действа като свързващо вещество. Стават за много сложни скатни покриви, заради еластичноста и гъвковастта им. Могат да бъдат най-различни форми и цветове. Наклонът на покривът е нужно да е минимум 12°. Леки са и се инсталират лесно, всъщност материалът е самозалепващ се, така че можете да се справите и сами. Ако не са поставени правилно обаче, при силен вятър може да се наруши целостта им. Тъй като покритието е гладко е по-трудно да се задържат паднали листа или сняг. При ремонт може да смените само керемидата, която е повредена. Битумният покрив има отлични звукоизолиращи свойства, също така както всеки мек покрив не пропуска вода. Издържат 30–50 години. Устойчиви са на гниене.

битумен покрив

Минус е, че битумът е запалим и губи наситеността на цвета си от ултравиолетовите лъчи. При монтаж е необходмимо, предварително да се направи равна и гладка обшивка от дъски, шперплат или плочи OSB. Не се препоръчва събирането на дъждовната вода от битумния покрив, тъй като този материал влияе върху качеството й.

метални покривни материали

Метални покривни материали
Това е обработена ламарина, допълнително подсилена с цинк, мед, алуминий или PVC покритие. Дълго време металните покриви се използваха главно за търговски и индустриални сгради, но напоследък минимализма, който носят става все по-популярен и при жилищното строителство. Ако живеете в район с много дъжд, слънце или силен вятър, то металният покрив е за вас. Имат богат избор на цветове, малко тегло и хлъзгава повърхност, върху която снегът не се задържа. По-евтин е от битума и както знаем, металът е невъзпламеняем. При монтажа, долният допустим наклон на покрива е 15°. Срокът на експлоатация варира от 25 до 50 години. Можете да го инсталирате и сами, свързвайки плочите помежду си с винтове.

метален покрив

Голям минус е необходимата допълнителна звукоизолация, както и качествен и сигурен гръмоотвод. Материалът е склонен към корозия. Винтовете трябва периодично да се затягат и тъй като металът не е удароустойчив могат да се появят вдлъбнатини от градушка и падащи дебели клони. Определяйки необходимото количество метал, е необходимо да добавите към него поне още 15% заради украса на долините, билото, а също и по периметъра около комина и вентилационните тръби. Ако мокривът е мнгооскатен ще има голямо количество отпадъци, тъй като целите плочи ще се режат. Трябва да се отбележе, че ако сте избрали меден или алуминиев материал, то цената е в пъти по-висока.
Различните видове метални покриви имат и различни характеристики:

атоманени листове

⦁ Гладки поцинковани или боядисани стоманени листове – изработен е от стомана, покрита с цинк. Това са метални гофрирани или профилирани листове, които могат или не да имат защитно полимерно покритие, което предпазва от корозия. Вълните могат да бъдат с различни височини и форми: трапецовидни, закръглени. Материалът е лек и надежден, има разнообразни цветови възможности. Не си променя цвета във времето.

алуминиеви листове

⦁ Алуминиеви или медни листове – много красив, много скъп и много издръжлив материал. От всички видове метални покриви, тя е най-тежка. Първоначално е ярък жълто-червен цвят, постепенно се видоизменя в зеленикав цвят и някои хора не одобряват това. Алуминият също не е евтин. Срокът на експлоатация е не по-малко от 100 години. И двата материала не се страхуват от отрицателни температури и нагряване.

медни листове

Стъкло
Рядко, но все пак се срещат къщи с покриви от двоен стъклопакет и листове от закалено стъкло. Може да се използва като ацент на къщата, а не за целия покрив. На козирката, на верандата, на оранжерията или на спалнята. Разбира се, дизайнът е изключително красив, но и доста скъп. Стъклото е в състояние да издържи на доста голямо натоварване от сняг и вятър. Най-често е прикрепено към метален профил.

стъклен покрив

Вижте още

основни елементи при скатен покрив

Кои са основните елементи при изграждането на скатен покрив?

Знаете ли на какво да обърнете внимание, когато изграждате скатен покрив? Има няколко основни и най-важни елемента - конструкция, изолация, покривен материал. Вижте нашите съвети, които ще ви помогнат да се ориентирате в процеса на изграждането на скатен покрив.