Как да изберете вида покрив спрямо климатичните особености на региона?

Планирате ли скоро да строите дом, да ремонтирате покрив или да закупите къща? Имате ли колебание какъв вид архитектуа предпочитате – дали къща с плосък покрив на един или два етажа, или по-скоро сте се ориентирали към къща със скатен покрив, може би на два етажа? Навярно ви е трудно да вземете решение, тъй като и двата типа ви харесват! Най-важното в този е да случай е да вземете информирано решение, за да бъдете в последствие напълно спокойни за вашия избор и да си гарантиранете сигурно и комфортно обитаване във вашия дом.

Видът на покрива не е просто част от естетическия външен вид на къщата. Той има отношение към стойността на имота и нещо повече – типът покрив, който изберете, може да направи дома ви по-енергийноефективен, по-устойчив на атмосферни влияния и да осигури допълнително място за съхранение или дори допълнително жилищно пространство под формата на таванско помещение. Всички тези детайли са важни и трябва да се обмислят внимателно предварително. Също така е необходимо да вземете под внимание и георграфския климат в който ще строите, терена на парцела, заобикалящата ви среда и природни дадености.

Опитайте се да си отговорите на няколко въпроса:

– Какъв е климатът в конкретния регион, в който ще строите?Важно е да се съобразите с типа на климата, дали е планински с обилни валежи или умерен с предимно слаби превалявания? Предимно сух ли е климатът или влажен, тъй като метеорологичните елементи могат да окажат значително влияние върху качеството на къщата ви и времето на безпроблемната й експлоатация.

– Кой тип покрив или типове покриви са най-често срещани във Вашия квартал или регион? Разходете се и разгледайте преобладаващите видове покриви около мястото на което възнамерявате да построите Вашата къща. Най-често срещаният покрив може да бъде предпочитан, тъй като се справя добре с местния климат;

– Какъв е стилът на съществуващия имот (ако има такъв), в случай че подменяте покрива или строите надстройка? Видът на покрива трябва да бъде съобразен с вече установения тип архитектура на сградата.

– Какво разпределение искате да имате на стаите и съответно с какви функции да бъдат те. Помислете дали искате родителската стая да има по-голямо уединение и да бъде максимално близко до или максимално отдалечена от детската стая; дали искате в дома ви да има специално помещение – тип домашен фитнес, домашен офис, зона за релакс, зона за творческа дейност или спорт. Правилното разпределение на помещенията и техните функции, ще ви помогнат при вземането на решение относно това дали да изберете къща на един, два или три етажа, дали да използвате подпокривното пространство или просто да направите къща с плосък покрив.

– Каква е заобикаляща около къщата ви гледка и природа – от това зависи как ефективно да подберете правилната архитектура на къщата, дали ще поставите по-големи прозорци, или ще ги ограничите, дали да използвате покривни прозорци или капандури.

Строежът на нова къща не е никак лека задача. Мнозина предпочитат сами да подберат архитектурата на къщата, разпределението на стаите, използваните материали, изолация, фасада и покрив. Разбира се, за да се случи това е задължително да потърсите помощ от архитект, който ще оформи документално вашите желания както и дизайнер, който ще ви ориентира в цветове, материали и разпределения и ще ви помогне да обзаведете по най-добрия начин вашата нова къща.

Вижте още

основни елементи при скатен покрив

Кои са основните елементи при изграждането на скатен покрив?

Знаете ли на какво да обърнете внимание, когато изграждате скатен покрив? Има няколко основни и най-важни елемента - конструкция, изолация, покривен материал. Вижте нашите съвети, които ще ви помогнат да се ориентирате в процеса на изграждането на скатен покрив.