Как да изберете подходящите тухли?

Тухлата е един от най-старите и използвани материали във времето. За първи път, египтяните са строили къщите си с тухли. Тогава са ги правили от глина и слама, сушейки ги на слънце. Стените, зидани от тях, са запазили целостта си от най-древни времена до наши дни. В днешно време се срещат навсякъде. Тухлите са универсален материал, който се ползва за облицовка и строеж на различни сгради. В тази статия ще разгледаме какви са видовете тухли, по какво се различават и ще ви помогнем да вземете решение коя тухла да използвате за строеж на вашия дом!

Общите плюсове и характеристиките на тухлите са следните:

– носят на голяма тежест;

– устойчиви са както на много високи, така и на много ниски температури;

– огнеупорни са;

– водонепропускливи;

– отлични шумоизолатори;

– отлични топлоизолатори; 

видове тухли

Керамична тухла

Изработена е от изпечена глина, поради което е много издръжлива и има висока екологичност. Цветът й зависи какъв процент глина съдържа. Повечето глини след изпичането имат класически тухлен цвят и се наричат червени. В магазина можете да изберете какъв цвят да са, но това не влияе на качеството им. Те не се страхуват от студ и горещина, и не пропускат вода. Строителните тухли се разделят на плътни и на кухи.

керамична тухла

 

Плътните имат не повече от 13% празнини. Коефициентът на топлопроводимост на плътните тухли е около 0,6 W/m.°C. Твърдата тухла е трайно твърдо парче без дупки. Теглото му е от 3 до 4 кг, а топлопроводимостта е от 0,45 до 0,8 W / m² · ° C. Например при полагане на печка или камина, както и на основата на къщата или стените на мазето е необходима такава тухла. Подходяща е и за производството на здрави носещи стени.

плътни тухли

Кухите могат да достигнат до 55% с празнините си. Формата на дупките може да бъде кръгла, квадратна, овална, с хоризонтално или вертикално подреждане. С увеличаване на броя на кухините, изолационните свойства се подобряват. Така тази тухла се използва за вътрешни стени, за които е важно да останат топли като спалня, хол, детска. За да запазят топлоизолационните си качества, обаче е нужно да се използва по-вискозен разтвор, така няма да се запушат празнините. Една тухла тежи от 2 до 2,5 килограма и заради лекотата си е подходяща за изграждане на външни стени до три етажа. Кухите тухли имат по-малък цикъл на замръзване, тъй като поглъщат повече вода.

кухи тухли

Много важно нещо при избора на тухли е да разберете тяхната здравина и устойчивост на замръзвания.

Здравина – какво разтягане, притискане и огъване издържа 1 cm2. Силата се обозначава с буквата “M” и конкретен номер (от 50 до 300). Колкото по-голямо е това число, толкова по-тежка е тухлата. Продуктите M50 са подходящи само за огради и малки прегради. Стените (всякакви, с изключение на носещи) могат да бъдат поставени с маркировки M75 и M100. За стените на двуетажна или триетажна къща, както и за всички носещи стени са подходящи тухли с число М125. Основата се полага с тухла M150 или M175.

Устойчивостта на замръзване – буквата F е този индикатор и числото до нея е от 15 до 100. Означава броя цикли на замразяване и размразяване, без да се повреди самата тухла. В по-топлите райони F15 е достатъчен за външни стени, където е по-студено – F25. Облицовката обикновено се прави с тухла F50.

След като разбрахте най-важните характеристики на тухлите, нека да разгледаме и различните тухли, разделени по тяхната големина:

Тухли единички

При зидане най-известни са тухли единички с размери 25/12/6 см. Така може да се изграждат зидове с различни дебелини. Тези с дебелина 6,5 см. са отлично решение за защита на външна топлоизолация или подземна хидроизолация.

Тухли четворки

Това е следващата по използваемост тухла четворка – 25/25/12 см., които създават възможности за по-бърз строеж и имат по-добри топлоизолационни свойства.

Тухли Поротерм (Porotherm)

Все по-популярни стават тухлите Поротерм. Те имат много добри топлоизолационни свойства. Използват се за изграждане на всякакъв тип стени.

Силикатна тухла

Силикатната тухла съдържа около 90% пясък, 10% вар и багрила, при някои. Обикновено цветът й е бял. Този тип материал също се произвежда като плътна или с кухини вътре, който вариант е отново по-добър топлоизолатор. За здравината на тухлата няма значение дали е твърда или с кухини вътре. Като цяло материалът е много здрав и има добри звукоизолационни свойства. Все пак има някои разлики с керамичните тухли:

силикатна тухла

– Основното предимство на силикатната тухла е ниската й цена, но въпреки нея има отлични свойства, заради която комбинация е толлкова популярна.

– Кухата тухла при силиката има отвори между 24-30%. Обикновено са с цилиндрична форма и са разположени в центъра й. Размерите им се формират не чрез преса, както при керамичните, а в индивидуални форми. Затова много компании правят размерът в зависимост от желанията на клиента.

– Използват се за изграждане на вътрешни стени и прегради. Формите им с амнгоо правилни, затова може да не се замазват отгоре, а чисто декоративно стената да стои така.

– Силикатът като материал има отлична съвместимост с всякакви строителни разтвори за строителство.

– Устойчивостта на замръзване може да достигне до 50 цикъла.

– Минус е, че са тежки са и попиват вода. Така се разпадат и живтотът им не е толлкова дълъг. Така, че не могат да се използват при външни стени

– Не са добър топлоизолатор и не издържат на високи температури. Тоест за комини или камини не могат да се използват.

Вижте още

“Умно Строителство”: Какви са технологичните тенденции в строителния сектор

В съвременния свят, в който технологията е неразделна част от ежедневието ни, строителният сектор не …