Кофражни конструкции и системи

Кофражът е рамка, която има за цел да оформи монолитна основа от бетон. В сглобения кофраж се излива течност, която след втвърдяване заема формата на рамката, създадена от кофража. Той трябва да поеме натоварването от всички външни сили от момента на монтажа му, до втвърдяването на основата. След като бетонът достигне здравината, за да поеме собственото си тегло и товарите, за които е направен, кофражът си е свършил работата. Кофражът се използва от специалисти и любители. С него се строят от малки гаражи, стълби до многоетажни сгради. Той може да има различни форми и да бъде направен от различни материали. Какъв кофраж ще използвате зависи също от климатичните условия и вида на почвата, върху която ще го монтирате.

Разновидности на кофража: 

В зависимост от предназначението може да заеме формата за подове, основи за стени, асансьорни шахти, стълби, колони, плочи, конзоли, греди, площадки, канали, парапети и за всички други форми, които се сетите и могат да бъдат от бетон.

Неподвижният кофраж – той остава в самата конструкция и има допълнителна полезна функция на сградата. Често се използва за изливането на плочи.

неподвижен кофраж

 

Експандиран пенополистирол – използва се за монолитни основи. Отличен топлоизолатор е, повишава водоустойчивостта и звукоизолацията. Производителите произвеждат форми под формата на блокове, които лесно се свързват директно върху работната платформа. Предимствата са лекото тегло, лесното инсталиране и, че осигурява допълнителна термична защита. Недостатъкът е, че е от изкуствен материал.

Стоманобетонни блокове – използват се за изграждането на по-масивни сгради и къщи. Блоковете са с голяма маса и за нужни специални инструменти, както и няколко човека за монтирането им. В изкопните ями са монтирани панели, които са фиксирани един за друг. Разположението на този кофраж позволява да се намали разходът на бетон, ако стоманобетонните блокове имат висока дебелина. Материалът може да се използва за изграждане на тавани, стени, монолитни мазета.

Стъкло-мембрана – използва се за вътрешните стени. Има високи огнеупорни свойства. Системата се запълва с армиран бетон или пенополистирол. Този вид кофраж е дебел между 8-10 мм и трябва да бъде облицован с декоративна облицовка от двете страни.

подвижен кофраж

 

Подвижен – състои се от едри платна. Те се използват многократно, разглобяват се след като разтворът се втвърди. Изработени са от метал или алуминиева сплав, наричани още щитове. Тези щитове са свързани помежду си с пръчки, които по-късно могат да бъдат извадени от монолитната им основа или оставени вътре. Използването на подвижен кофраж е препоръчително в случаите, когато планирате изграждането на голям брой обекти или на голяма основа. Монтажът и демонтажът се извършват механизирано, с помощта на кранови подемни средства. Съществува и пълзящ вид кофраж. Този тип се прилага при непрекъснато бетониране и рамките се движат от бетонираната към следващата локация за бетониране.

Пневматичен – гъвкава подсилена обвивка от каучук-латекс или полимерно фолио. Монтира се на правилното място и се впръсква с въздух, отгоре се нанася специална смазка, за да се намали адхезията към бетон. За да се ускори процесът, към кофража може да се подаде топъл въздух или пара. Такъв кофраж се отличава с ниската си маса, не е необходим повдигащ кран за отстраняването му. Недостатъците включват необходимостта от постоянно впръскване на въздух.

Метален – кофражът с метални щитове е отличен вариант за обемни монолитни прокти. Цената му е доста висока, затова не се използва често в частното строителство. Заради якостта на метала, рамката държи перфектно геометричната форма и не се деформира. Особенно надеждни са стоманените щитове, но те имат значително тегло. Алуминиевите щитове са по-леки, но са по-малко устойчиви на деформации и трудно се поправят. Те се използват при изграждането на плочки, греди към плочи, еркери и други подобни. Платната се подпират с телескопични подпори. Системата е разработена със самоносещи платна така , че да се елиминира носещата гредова скара от надлъжни и напречни профили. Отделните платна се свързват с клинове и щифтове, а на около 30 % от телескопичните подпори се поставят т.нар. триноги с цел общото укрепване на подпорната конструкция и безопасно монтиране на кофражните платна.

Дървен – дървеният материал може да се сглобява ръчно, тъй като дъските не трябва да тежат повече от 70 кг. Кофражът се изработва от плочи с дебелина 25 мм, но ако натоварването на сградата е голямо могат да се използват и по-дебели дъски. Оптималната ширина на плочите е 150 mm, за да не се изкривяват. За производството на кофраж може да се използва добре изсушена дървесина. Оптималното съдържание на влага в дървесината е 25%. Необходимо е да се проследи, че няма пукнатини в готовия кофраж, за да не излезе бетона извън формата. Това е лек, екологичен материал, но податлив на деформация.

Шперплат – използва се при изграждането на стенни конструкции. Тази опция се използва, за да се направят хоризонтални и вертикални конструкции. Предимство е, че бетонната повърхност става напълно гладка.

Приложение на кофраж в немонолитни подпори

Когато сглобяваме една бетонна конструкция често е необходимо да имаме ремъци под основата, за да я укрепят. Тези ремъци се наричат кофраж.

Можете да си купите кофраж от много места, различни по вид и обем. Можете и да си наемете. А защо не, да си го направите сами? Сега ще ви разкажем как в няколко лесни стъпки.

Първоначално е нужно да се погрижите за изкопа, уверете се, че е равен, гладък и чист. За да построите вашата къща е най-лесно да си направите кофраж от дъски. Нужно е да закупите дъски със широчина 10 см. и дебелина 4 см.

Произведените дъски се поставят по периметъра на подготвения изкоп (те се вкарват в земята). В местата за присъединяване на дъските като опора се монтират подпори за кофраж. Те трябва да бъдат фиксирани със скоби, изковани в земята. Всеки дървен елемент така трябва да го притиснете, че да няма пукнатини и пролуки. Необходимо е лицето на кофража (което по-късно влиза в контакт с бетона) да е гладко. Всички дъски са фиксирани една за друга със скрепителни елементи и скоби. Вътрешната страна на двата противоположни щита е фиксирана с помощта на дървени пръти. Върху системата се поставя плътен полиетиленов филм, за да се изолира разтвора и да се предотврати преждевременното му отделяне. Слагат се фитингите и се излива бетон.

 

Вижте още

“Умно Строителство”: Какви са технологичните тенденции в строителния сектор

В съвременния свят, в който технологията е неразделна част от ежедневието ни, строителният сектор не …