Къщи с по-малко бетон и повече светлина

Идеи и полезни съвети

Бетонът е най-разпространеният и използван строителен материал и вторият най-използван ресурс на Земята след водата. Съставът му е известен от хилядолетия и те продължават да бъдат прилагани по същите методи. Това е изкуствено получен камък, образуван в резултат на втвърдяване на смесена хомогенна маса от определени пропорции компоненти като цимент, вода, пясък или чакъл. Тези три основни компонента, дозирани в правилните пропорции, ви позволяват да създавате бетон от определен клас и плътност.

Той се използва главно в строителството, но с годините и развитието на дизайнерските и архитектуни направления, можете да видите много бетонени скулптури, статуи, пътеки около сградното строителство, маси, столове, вази и какво ли още не. Видимият бетон навлиза активно и в интериорния дизайн, тъй като той продава изтънченост и специфичен дизайн тип „индустриален“, който все повече се предпочита от младите хора. 

бетон в интериора

 В тази статия ще ви дадем идеи и съвети как да използвате по-малко бетон при строежа и архитектурата на Вашата къща с цел тя да бъде по-отворена към природата, да си осигурите повече дневна светлина, уют и комфорт.

къща без бетон

 

Нека сега да разгледаме какви класове бетон има и по какво се различават те:

Процентът цимент и коефициентът на свързване на водата имат най-голямо влияние върху здравината на бетона. Колкото повече свързващо вещество и по-малко вода, толкова по – висок клас ще бъде бетонът. Колкото по-висок клас е бетона, значи толкова по-здрав е и може да понесе по-голямо количество натиск. В еднофамилни жилища се използват смеси от класове C8 / 10, C12 / 15, C16 / 20, C20 / 25 и C25 / 30. Увеличението на процента цимент в сместа действа негативно влияние върху свойствата на бетона като се образуват пукнатини в бетонната конструкция.

Като важен компонент от всяка строителна конструкция на пазара се срещат четири основни вида бетон според плътността му:

Супер-тежки – с тегло повече от 2450 кг / м3.

За направата на такъв вид бетон се използват магнетит и хематит. Ролята на такава бетонова смес е да създаде супер „силен“ материал, който да не се разрушава дори под влиянието на химикали. Затова и такъв вид бетон намира приложение при изграждане на атомни централи. В България не навсякъде може да се намери такъв вид бетон, обикновено определени бази за бетон изпълняват поръчки за този вид.

Тежки – от 1700-2400 кг / м3.

Това е един от най-популярният бетон у нас и с него може да направите основите на вашата къща или сграда. Тежкият бетон се използва за направата на носеши стени, колони. Като добавки за този устойчивостта му се използват скали като варовик, гранит, магмена скала. Когато избирате бетон за основата на къщата ви е нужно да гледате да не е по-нисък клас от M250.

Лек бетон – теглото му варира от 250 – 1700 кг / м3.

Използва се за вътрешни стени и цялостни вътрешни пространства във всички типове сгради. Лекотата му позволява да се правят форми с голям наклон като стълбища или парапет. Може да се използва и за подово отопление. За да бъде лек се добавят различни агрегати.

Ултралек бетон – с максимално тегло до 450 кг / м3.. 

Този вид бетон има главно топлоизолационни качества. Добър строителен вариант за подове, покриви, стени, които са прилагани в жилищното строителство.

видове бетон

 Ако ви предстои строителство на къща и искате сами да направите бетона си, за да спестите време и финансов ресурс сега ще ви обясним как може да стане това:

Даваме ви рецепта за бетон, който може да ви послужи за най-общи конструкции.

Най-добре е първо да изчислите колко точно смес ще ви трябва. След това, съставките се смесват в следното съотношение: на 1 част цимент (M200 – 250) се взимат 2 части пясък и 3 – 4 части чакъл и 0,7 части вода. При увеличаване на марката на цимента със 100, количеството на останалите съставки може да се увеличи средно с единица. Важно е да се каже, че е нужно водата да бъде чиста.

Например: За цимент М400 могат да се добавят 3 части пясък и 4-5 части чакъл и 0,6 – 0,7 части вода. Поставяте чакъл с и пясъка в контейнер, навлажнен с вода, след което се прибавя цимент и се смесва добре. Към сместа се добавя вода и се разбърква енергично, докато се образува хомогенна маса. Поставеният във форма или в кофраж бетон се свързва и започва да се втвърдява след 30- 40 минути. Качеството на приготвената смес се проверява, като няколко пъти се удря леко с плоската част на лопатата. Ако между чакъла се забелязват незапълнени пространства, това означава, че бетонът е много гъст. И се добавя вода. Когато ударите с лопатата, ако тя потъва и остават вдлъбнатини в сместа, тогава бетонът е рядък и нужно още чакъл и пясък.

След като сте достигнали хомогенност и идеалната плътност, която търсите е нужно да сложите готовия бетон в кофража, който предварително сте намокрили. За да се свали по-лесно кофражът можете да го намажите и с масло за кофраж. Да не забравяме, че говорим за един от най-плътните строителни материали, така че кофражът трябва да е достатъчно здрав. В случай, че някоя дъска изпадне и бетонът се разлее, няма да имате време да го закрепите отново. Друго важно е, че бетонът трябва да се полага само върху здрава основа, в противен случай ще се напука след втвърдяването.

Както стана ясно, бетонът е основен материал за изграждане на каквато и да било сграда. Въпреки, че е основополагащ, той носи студенина и взима от светлината в дома ви. С нарастващият акцент върху екологията, с нарастващите цени на материалите и все по-голямото ни желание да живеем в една естествена, близко до природата среда, ще ви дадем няколко съвета как може да намалите от количеството използван бетон. По лесен начин, често изграждането на бетонови стени, можете да поканите светлината в дома ви, да оставите конструкцията да диша и така да изградите една по естествена и уютна среда.

отворена къща с по-малко бетон

– По-високи или по-широки прозорци за вашата спалня и трапезария ще отвори пространството. С френските прозорци не само ще стане по светло в стаите, но и оптически ще изглеждат по-големи.

– Ако имате топла южна стена можете да я изградите цялата от стъкло. Разбира се, важно е да бъде от здраво стъкло и троенстъклопакет.

– Около верандата или лятната тераса вместо да правите студена пътека от бетон, можете да я изградите от декоративен камък или дървени дебели летви.

– Подпорите на къщата ще бъдат много по-красиви, ако са направени и изваяни от дебели и добре лакирани дървени трупи.

– За фасада, можете да използвате окачена такава или иначе казано вентилируема. Така стените на сградата ще могат да дишат и ще имате допълнителна топлоизолация.

Така, къщата ще изглежда много по-близо до природата и ще живеете по-екологично и ще дишате по-чист въздух. Ще се постигне балансираност на естествени и неестествени материали.

Вижте още

“Умно Строителство”: Какви са технологичните тенденции в строителния сектор

В съвременния свят, в който технологията е неразделна част от ежедневието ни, строителният сектор не …