Машини и техника, използвани в етапа на груб строеж на сграда

Вижте кои са основните машини, използвани по време на грубия строеж

Когато имате план за строеж и в мечтите си, вече виждате как изглежда дома ви, то в реалността има много дълъг път докато този план се осъществи. Ако виждате пред себе си празно поле, тепърва ще са ви нужни различни строителни машини. Те ще свършат не малко процеси, преди да се стигне до грубия строеж на самата сграда. Преди години всичко е ставало много по-бавно и трудоемко, но благодарение на развиващите се технологии, много от сложните процеси стават много по-лесни за изпълнение и с участието на по-малко ресурси. Така вие спестявате работна ръка, оборудване, време и пари.
Сега ще ви разясним всички процеси от изкопните работи до грубия строеж и ще посочим конкретната техника, която ви е нужна за всеки от тях.

машини груб строеж

 Първото важно, преди всичко е да сте сигурни, че работниците ви са обезопасени. Това е изключително важно, ако не искате да стане инцидент. Все пак се работи с огромни товари, които се предвижват във въздуха и колкото и добри професионалисти да сте наели, здравето е на първо място. Работата с подобни машини винаги си има свои рискове от нараняване или трудова злоуполука. В случай, че боравите сами с някоя машина, информирайте се от специалисти каква е спецификата на всяка една от тях.

камион самосвал

 Камион – това е едно от първите неща, които е нужно да си осигурите. Един камион под наем ще ви доставя всички строителни материали до обекта и няма да плащате за допълнителен транспорт на всеки търговец. Ще контролирате времето за доставка и ще платите един единствен наем – този на камиона. Той ще ви помогне да износите и целия строителен боклук и излишната почва от изкопните работи. Със сигурност ще ви е от полза, ако наемете самосвал, за да може свалянето и качването на материалите да бъде възможно най-улеснено.

булдозер

 

Булдозер – преди самото строителство да започне е нужно подравняване на парцела. Може да има дървета, храсти, камъни или остатъци от стари сгради. Повърхноста често е неравна, а за полагане на основа тя трябва да бъде равна и чиста. Важно е също, там където ще се строи, основата да се почисти от горния слой на почвата. Булдозерът е идеално решение, което може да се справи доста бързо с тези, изглеждащи трудоемки действия. В зависимост от обемите на терена работата може да бъде свършена за един до няколко дни. Тази самоходна машина може да измества тежки и обемни неща на разстояние 60-150 м. Булдозерът може да работи на всякаква почва, защото я мачка, а багера не.

Багер – багерът и булдозерът вършат сходна работа. Единствено се различават в някои от характеристиките си. Тази машина може да бъде с една кофа или с две за ускоряване на процеса. Багерът може да събира пръст и да я натоварва в самосвали, без да променя положението си. Има голяма дълбочина на копаене – повече от 7 м. и под контрола на професионалист, верижните багери могат да обработват големи количества почва с малко или никакво маневриране.

бетоновоз

Бетоновоз – изключително важна машина за приготвяне на бетонни смеси, за полагане и разпространение на сместа. Използва се еднократно, така че може да поръчате на фирма тази услуга. Заливат се основите и се полага бетоновата настилка (кота 0).

товарач

Товарач – със сигурност ще ви е нужен за товарене и разтоварване на голям набор от материали на строителната площадка. Товарачите са разделени на типове, от които можете да срещнете фронтален, булдозер-товарач и малък универсален товарач. Багер-товарачът може да работи при малки изкопи, защото кофата му има по-малък обем.

кран

Кран – повдигащият кран ще е необходим, ако строите наистина висока сграда. Тя може да бъде на четири, пет или повече етажи. Кранът може да вдига всякакви тежки и обемни товари на много високо. Тази машина може да бъде доста опасна, в случай че не се управлява правилно или товарите не се разпределят както трябва. Затова ще ви е необходим квалифициран персонал с опит.

Каква допълнителна техника ви е необходима?

Ако къщата ви е на два или три етажа може да ползвате автовишка. Това е малко камионче с кран, но по-нисък. Така можете да работите по фасадата, монтаж на климатика или сателитна антена и т.н.

Скеле – важна и основна част, ако сградата е над един етаж. Представлява временна сглобяема конструкция от отделни елементи, които се свързват помежду си. Получава се безопасна и удобна площадка за работа. Най-лесно за вас ще бъде да го наемете, освен ако работната ви дейност не е свързана постоянно със строене.

Моторна резачка – най-добре е да си купите. Не е мнгоо скъпа и със сигурност ще ви е от полза и след това. За рязане на дървета и храсти, различни плоскости, които ще са ви нужни и т.н.

Наемане на строителна техника – наемането е по-лесно и по-евтиноВ днешно време производителите създават машини, адаптирани към различни условия, способни да извършват няколко задачи. Така вие ще можете да спестите от машини и разбира се, пари. Също така, когато взимате машини под наем, консултантите от фирмата, която сте избрали ще ви дадат съвет в зависимост от естеството на терена ви и обема на работа. . С вземането на специално оборудване под наем, получавате не само машина, а и опитен оператор, който знае как да борави с нея. Така, ще получите оферта за цялостно изпълнение на строежа, което включва доставка на всякакви видове строителни материали и всички нужни машини. Друг плюс е, че ако някоя машина има нужда от ремонт, то фирмата ще го поеме. Ако строеж ще бъде дългосрочен със сигурност, цените ще са по-добри, но пък вие трябва да осигурите безопасно място за паркиране и складиране на техниката.

Вижте още

“Умно Строителство”: Какви са технологичните тенденции в строителния сектор

В съвременния свят, в който технологията е неразделна част от ежедневието ни, строителният сектор не …