Плоски покриви – особености при изграждане

Навярно мнозина от вас са си задавали въпроса какъв вид покрив да изберат за своята къща? Съпоставяли сте различните видове покриви, разглеждали сте техните свойства, особености и функционалности. Най-общо разделяме покривите според техния вид на два вида – скатни и плоски. И двата вида имат своите предимства и недостатъци и затова всеки архитект решава какъв тип покрив да предложи спрямо спецификата на сгрдата, терена, климатичните особености и предназначението. Основното предимство на скатните покриви е, че не задържат дъждовна вода, което ги прави по-издръжливи и имат повече години на експлоатация. От друга страна, плоските покриви са по-евтини и се монтират много по-бързо и лесно от скатните, но при тях се задържа повече вода и затова е необходимо да бъдат много добре хидроизолирани. Плоските покриви стават все по-предпочитани в последно време, тъй като придават модерен вид на всяка къща, създават уют и комфорт, за който всеки мечтае.

Нека разгледаме някои особености при изграждането на плоски покриви, които са изключително важни, за да си гарантирате сигурност на изпълнението и спокойствие за години наред. Преди полагането на всякакъв вид листов покрив, задължително трябва да се монтират слоеве хидро и топлоизолация, за да се гарантира качеството на покрива и най-вече липсата на течове. Нашите професионалисти експерти са обособили няколко ключови етапа при изграждането на системата на плоските покриви.

1. Подготовка на повърхността. По правило плосък покрив е монтиран на стоманобетонни плочи, които често имат неравности. Следователно, преди да започнете работа, повърхността трябва да бъде подготвена. Ако е необходимо, някои места трябва да бъдат третирани с разтворител. След това се използва промишлена прахосмукачка или метла, за да няма никакви финни частици прах по повърхността.

2. Закрепване на пукнатини. Всички пукнатини в плочите трябва да бъдат покрити с полиуретанов уплътнител, за да се предотврати задържането на влага в пукнатината, която след това може да бъде предпоставка за създаването на проблеми в системата.

3. Грунд. След изсушаване на уплътнителя, покривната повърхност е нужно да бъде грундирана. Това е задължителен елемент, който не бива да пропускате, ако искате да имате отлични резултати накрая.

4. Нанасянето на битумна мастика е следващата стъпка.

5. Следващият слой е пароизолационен материал, или наричано още подпокривно фолио, което предпазва от образуването на конденз.

6. След като сме положили пароизолационното фолио, задължително трябва да се постави слой от топлоизолационен материал, за да си гарантирате енергийната ефективност на сградата и по-добри топлоизолационни характеристики.

7. След това се полага замазка от циментова пяна.

8. И най-отгоре се нанася хидроизолация.

Битумната рулонна хидроизолация е изолационен материал, чието приложение е универсално. Той е подходящ за всякакви видове покриви. Работи се бързо, лесно и е отличен хидроизолатор. Трябва да бъде огъваем и да следва деформациите на основата без да се нарушава.

Добра алтернатива са безшевните хидроизолационни течни материали или казано по-друг начин – течна гума. С нея нямате и една фуга по покрива и не ви трябват някакви специални умения за полагането й. Трябва да се положи два пъти един след друг. А по средата може да се постави стъклена мрежа.

Ако искате да имате здрав и устойчив на всякакви метеорологички елементи плосък покрив, ние препоръчваме да подберете професионалисти, които да го изградят вместо вас. Така ще си гарантирате сигурност и комфорт за по-дълъг период от време.

Вижте още

основни елементи при скатен покрив

Кои са основните елементи при изграждането на скатен покрив?

Знаете ли на какво да обърнете внимание, когато изграждате скатен покрив? Има няколко основни и най-важни елемента - конструкция, изолация, покривен материал. Вижте нашите съвети, които ще ви помогнат да се ориентирате в процеса на изграждането на скатен покрив.