Предимства на вентилируемата фасада

Вентилируемите фасади в последните години стават все по-популярни и предпочитани. Те се отличават с много качества, които ги правят идеалното решение за много жилищни сгради, фамилни къщи, търговски центрове.

Вентилируемата фасада представлява стена, която осигурява надеждна защита от външни влияния, което се дължи на оформянето на облицовъчния слой като самостоятелна конструктивна система и се монтира на сухо. Технологичното разстояние, формиращо се между топлоизолацията и външната облицовка, позволява свободната циркулация на въздух и по този начин сградата „диша“. От тук идва и наименованието им „вентилируеми фасади“. Този вид фасада се състои най-общо от алуминиева или метална подконструкция, изолация и външна облицовка. 

Какви са основните предимства на вентилируемите фасади?

Те се характеризират с отлична топлоизолация и паропропускливост. Намаляват се топлинните загуби през зимата и проникването на горещ въздух през лятото. Въздушното пространство позволява отделянето на влага навън. Също така този тип фасади повишават нивото на хидро и шумоизолацията, защитата срещу сняг, дъжд и конденз от вътрешната страна на стената. Различните пластове не променят температурата си, при много високи температурни амплитуди. Могат да се монтират по всяко време на годината, тъй като няма мокър процес. Поддръжката е изключително лесна и подмяната на наранените участъци става безпроблемно. Животът им е над 50 години. За облицовката им могат да се ползват голям арсенал от материали: камък, стъкло, керамика, алуминий.

Единственият недостатък на вентилираните фасади е тяхната ниска огнеустойчивост. Затова е хубаво при монтаж, да вградите негорими облицовъчни материали като камък например. В случай, че сте избрали да използвате дървен материал, то трябва да го импрегнирате.

Монтаж на вентилирана фасада:

Монтажът е доста лесен и може да го направите сами. Главна роля тук играе конструкцията от дървени или алуминиеви профили. Самата рамка е закрепена към стената, така се образува въздушен слой, заради който дадената фасада се нарича вентилирана. За допълнителна топло и шумоизолация между профилите и стената се монтира топлоизолацията. Тя трябва да се покрие с дишащо покривно фолио. Накрая се поставя финалната облицовка.

Ето и основните елементи, които изграждат вентилируемата фасада.  

Носеща конструкция – профилите могат да са хоризонтални или вертикални и те се закрепват за носещата стена. Така се разпределя натоварването, което вятърът оказва.

Изолационен материал – най-често се използва каменна минерална вата. При нашите климатични условия е препоръчителна вата с дебелина от 80 до 120 мм или едностранно каширана каменна вата на плочи с дебелина от 50 до 120 мм и по-голяма плътност – средно 50-80 кг/м². За да бъде топлоизолацията ефективна, материалът трябва да е с висока плътност и да е подреден така, че да не се накъсва. След това може допълнително да се монтира със стъклена минерална вата, която предпазва от въздушните течения.

Паропропускащо фолио – има топлозолационни свойства и пази от проникване на атмосферна и кондензна влага, също и от прах. Полага се между топлоизолацията и фасадната облицовка.

Вентилиран слой – нужно е да се остави разстояние между топлоизолацията и външната облицовка, което позволява на въздуха да циркулира свободно – между 3 и 5см.. Така попадналата вода във външната облицовка се излиза навън. Освен това пази сградата от проникването на горещ въздух през лятото, а през зимата от студен.

Фасадна облицовка – накрая може да завършите с различни материали, според индивидуалните предпочитания – дърво, камък, алуминий, сайдинг, керамични плочки, HPL плоскости. Вентилируемите фасади дават голям избор за естетичните решения на вашата сграда.

Вижте още

видове фасади на къщи

Как да изберете най-подходящия вид фасада за вашата нова къща?

Фасадата е последния етап от строежа на една къща. Има разнообразие от материали, които се използват за фасадата, но как да подберете най-добрата за вас? Вижте в статията различните видове, техните предимства и съветите от нашите експерти.