Разновидности на дървените фасади

Фасадата на една сграда е един от осовните елементи, отговарящи за естетиката и цялостното възприятие на сградата. Представете си къща без красива и завършена фасада? Колкото и прекрасна да е архитектурата на къщата, колкото и функционално да е разпределението, без фасадата къщата не изглежда атрактивна и винаги създава усещане за неестетичност. Освен това, разбира се фасадата има и далеч по-важни функции – да предпази къщата от метеорологичните елементи, да осигури необходимата топлоизолация и да защити дома от студа, топлината, вятъра, водата.

Дървените фасади в днешно време стават все по-полулярни и предпочитани, поради редица предимста, които имат. Дървото предлага елегантна визия и стил на къщите и заедно с характеристиките на естествения материал, все повече домакинства ги предпочитат. Архитектите, проектнтите и дизайнерите също ги избират, защото дървените фасади са сравнително лесни за проектиране, както и за изпълнение.

Като естетствен материал, дървените фасадни облицовки изискват особено внимание при избора им и е необходимо да се запознаете предварително с някои от най-важните им характеристики – устойчивост на атмосферните влияния и гниене, топлоизолационни свойства, тегло, размери и други. 

 

За най-усточива, стабилна и добра се смятат фасадните облицовки от иглолистна дървесина. Тя има много високо съдържание на смола, което я прави доста устойчива. При нея не е обходимо да се импрегнира, поддръжката й е лесна – трябва само да се омаслява периодично, за да запази цвета си по-дълго време. Дори и да посивее, обаче цветът й отново остава приятен за фасада и в повечето случаи не е необходимо да се лакира. Според направените тестове този вид дървесина е и най-устойчив на различни бактерии и гъби.

Най-достъпният и широко разпространен материал се счита смърчът. Той също така е и най-евтин от всички видове дървени материали и ламперии, тъй като е най-лесен за добиване и преработка. Затова намира масово приложение при дървените фасади. Като недостатък може да се изброи единствено нуждата от импрегниране, защото в противен случай с времето може да се промени цвета му и да се наруши цялостта му.

 Фасадният шперплат е много добра алтернатива на масивното дърво. Той е съставен от многослойни слепени елементи, които се добиват от окуме- тропическо вечнозелено бързоразстящо дърво. Шперплатът има много добри характеристики, а дизайнерите го обожават, защото позволява да се създават уникални нестандартни дизайнерски фасадни решения.

Дървените фасади могат да се комбинират много добре с други естетствени материали на фасадата – най-вече с камък и стъкло. Създават усещане за стил на всяка къща и придават модерен облик. Дървото се вписва идеално в околната среда и тенденцията е все повече фасади да се проектират по този начин, тъй като това създава усещане, че сме по-близо до природата.

В повечето случаи архитектите препоръчват дървената фасада да е в комбинация, а не изцяло дървена, защото по този начин цялостния облик на къщата изглежда по-разчупена и естетически издържана. Използването на фасадни дъски подчертава някои пространства на фасадата и поставя акцент върху тях, например между прозорците.Важно е да обърнем внимание и на дървесната влага като най-добре тя да бъде между 12-18%, благодарение на която, дървото няма да се деформира и ще запази вида и формата си дълги години. Дървените фасади се монтират върху решетка, която е изградена към стените и може да бъде дървена, метална или алуминиева. Необходимо е тя да бъде стабилна и масивна, за да може да издържи на натоварването на дървената фасада, както и на метеорологичните елементи и най-вече на силния вятър.

Вижте още

видове фасади на къщи

Как да изберете най-подходящия вид фасада за вашата нова къща?

Фасадата е последния етап от строежа на една къща. Има разнообразие от материали, които се използват за фасадата, но как да подберете най-добрата за вас? Вижте в статията различните видове, техните предимства и съветите от нашите експерти.