Разновидности на скатните покриви и кои са основните им характеристики?

Строите къща и се двоумите какъв да е покривът? Решили сте да е скатен, тъй като е по-подходящ за вашия климат, но искате да избягате от традициите и дома ви да бъде модерен? Трябва да ви кажем, че скатните покриви имат доста разновидности и със сигурност ще припознаете някой от дизайните като свой! Разбира се, всички имат наклон, водата добре се оттича и със сигурност може да се полагат различни покривни материали, но все пак имат някои различия и сега ще ви разкрием кои са.

Двускатен 
Това е най-разпространената класическа конструкция както в нашата страна, така и по света. Това са скатните покриви, които виждате най-вече в малките и големите градове, както и по селата. При тях се използва най-малко покривен материал, следователно излизат и най-евтино. Най-традиционният вид е с два равни по дължина ската, но ако искате да разчупите, могат да бъдат проектирани и изградени и с различни. Едно от главните предимства е, че ъгълът на наклон осигурява отлично отводняване. Няма да се притеснявате, че ще се събират сняг и вода по покрива, защото заради наклона всичко ще се оттича. Когато скатовете са два е много лесно да се изчисли нужният материал. Няма сложни форми, няма много огъвания и завои на архитектурата. Майсторите обичат този вид покрив , защото е лесен и бърз за изпълнение и без особени рискове от недостатъци на изпълнението. Друг плюс е, че височината на фронтона позволява да обособите големи капандури и дори врати с достъп до балкона. Освен това таванското пространство може да се използва като жилищно, друг е въпроса, обаче че заради двата ската и големия наклон може да се вземе от пространството. За да спечелите максимално от таванското помещение е нужно да имате по-голям наклон, за да има достатъчна височина.

Четирискатен
Може да се нарича още бедрен покрив, защото двата челни склона са с триъгълна форма (бедра), а другите две са направени във формата на трапец. Характеристиките на конструкцията на тазобедрените покриви включват необходимостта от инсталиране на двойно затегнати греди и монтиране на улуци на всеки наклон под задължителен ъгъл от 45 °. Такава конструкция се откроява с оригиналност и може да се използва почти всеки един материал за покрива. Формата на покрива не позволява никакво задържане на сняг и вода, както и заради всички наклонени склонове, вятърът няма да създаде силно натоварване на фронтоните. За да предпазите фасадата допълнително от валежи могат да се направят и от четирите страни на къщата големи стрехи. Тъй като скатовете са с голяма площ е хубаво да се поставят и прозорци поне на два от тях, за да влиза светлина. Като недостатъци, разбира се са монтажа на конструкцията, нужно е да се направи наистина от специалисти. Материалът, който ще се използва е повече, както и ще има голямо количество отпадъци. В резултат имаме по-скъп покрив. Скатовете са четири, следователно ще се вземе от таванското помещение и ако самата къща не е с голям обем, подпокривното пространство може да се окаже твърде малко за изпозлване.

Многоскатен
Тук влизат всички сложни покриви, които архитектът смята, че площта на вашия дом позволява. При многоскатните няма правила като при двускатните двата ската да се срещат или като при бедрените, всеки от бедрата да са определена дължина. Много хора предпочитат многоскатните, защото броя на скатовете зависи от площта на дома ви, от вашите интериорни и екстериорни желания и от функциите и предназначенията на отделните помещения. Разбира се, няма как да не започнем с функционалността на многото скатове. Можете да правите най-различни форми по покрива, можете да слагате различни скатове, да добавяте издаде капандури като част от покрива и най-хубавото е, че не губите голяма част от покривното пространство. Колкото повече фуги, височини и спадове има покрива и прегъвки, толкова по-трудна е и конструкцията, толкова по-трудни са изчисленията и толкова повече отпадъчни материали има. Всички фуги на тези елементи са потенциално опасни от гледна точка на вероятността от течове, поради което ви съветваме да не пестите от хидроизолация и да се доверите наистина на специалисти. Разбира се, много повече време ще ви отнеме да направите такъв вид покрив, но пък вашата къща със сигурност ще се откроява в местността. Заради многото прегъвания, покривният материал е хубаво да бъде гъвкав и битумните керемиди са най-подходящият вариант. Дренажната система също е нужно да бъде сложна и разклонена.

Обитаемо таванско помещение – мансарден покрив
Този вид покрив е за вас, ако желаете, да превърнете таванското си пространство в пълноценен жилищен етаж. В дневшно време много семейства правят този избор, с цел да използват всяка една част от къщатав случай, че къщата е с малка площ.. Когато използвате таванското помещение не само за килер, а и за живеене, то трябва да обърнете възможно най-голямо внимание на термо и хидроизолацията.

Вижте още

основни елементи при скатен покрив

Кои са основните елементи при изграждането на скатен покрив?

Знаете ли на какво да обърнете внимание, когато изграждате скатен покрив? Има няколко основни и най-важни елемента - конструкция, изолация, покривен материал. Вижте нашите съвети, които ще ви помогнат да се ориентирате в процеса на изграждането на скатен покрив.