Сглобяеми дървени къщи – предимства и недостатъци

Красиви дървени къщи можете да видите къде ли не. Във всички кътчета на света много хора предпочитат материала за дома си, заради естестичните му и екологични свойства. Всъщност могат да се намерят много къщи и над 100 годишни, което опровергава твърдението, че дървените къщи не са трайни. С времето стават все по-разпространени и у нас. В България се водят като жилищна сграда с ниско застрояване до 10 метра височина и разгърната площ 1000 кв. м. Можете да ги срещнете и като „строеж V категория“. 

сглобяеми къщи

 

 

Техните предимства са не едно и две:

– Бързото построяване. За около 3-4 месеца имате готова къща, готова за живеене.

– Дървото е отличен изолатор и такива къщи имат много добри топло и звукоизолационни качества.

– Заради горното ще имате изключително ниски разходи за отопляване, следователно са енергийно ефективни.

– В такава къща ще живеете напълно здравословно. Не замърсявате със строителни отпадъци, както и тези къщи могат да се рециклират почти на 100%. Дървото не предизвиква алергии, затова и тези къщи са антиалергични.

– Дървената къща прави къщата по-лека, което значи и че основата ви може да бъде по-малка.

– Дървото е изключително устойчив материал. То е еластично и здраво, така може да издържи на големи натоварвания, ветрове, сняг, бури.

– Тъй като се правят от готови модули, дават възможността да се правят бързи и лесни промени в пространството.

– Дървото регулира влажността в помещенията, кислородния баланс и топлообмена. Правят въздуха лечебен и изхвърлят всички вредни емисии. Освен това в дървена къща винаги ухае приятно на дърво.

– Дървените къщи излизат в пъти по-евтино.

Но все пак имат и някои недостатъци:

– Тъй като са по-леки могат да се нанесат щети при силни урагани. За радост в България не се срещат такива. По-ниските места обаче са застрашени от наводнения. На такъв тип място не е препоръчително да се строи дървена къща.

– Дървото може да бъде нападнато от дървояди. Затова е нужно материалът добре да се импрегнира.

– За да не се отворят панелите е много важно качествено да се заковат.

– Много фирми използват влажен материал, колкото и да казват, че е сух. По закон влажността е нужно да е не повече от 18%. Можете сами да измерите влажността на материала, който купувате с влагометър за дърво.

На пазара съществуват много производители и доставчици на подобен тип къщи, но все пак има и различия във вида на използвания материал и технологията на производство. Нека разгледаме някои основни видове.

Къщи от дървени трупи – приличат на хижа в гората. Популярни са много в Скандинавските страни, а у нас можете да ги намерите в Банско, Боровец. Огромни трупи или дървени блокове се използват за изграждане на стените. Това е един от най-старите начини за строене на дървени къщи и се строи наистина бързо.

къщи дървени трупи

 Къщи с масивни греди и сандвич панели – това са най-срещаните къщи в България. Те стават изключително бързо, до месец и половина една такава къща може да бъде готова. 

масивни греди

Сега ще ви разкажем как можете да си построите сами дървена къща. Разбира се, първо трябва да имате място и проект от архитект. И след позволението от общината за строеж можете да започнете към стъпките:

Каква дървесина е нужно да използвате: в България най-използвани, лесно достъпни и евтини са иглолистните дървета от Родопите като бор, ела или смърч. Те са склонни към обработка, здрави във времето и относително леки. Може да използвате и дъб, въпреки че той е силно податлив на гъбично заразяване. Трябва да е относително право дърво, да е с диаметър около 20 до 25 см и да има стеснение не повече от 5 см за 5 метрово дърво.

Хубаво е да знаете за трупите, че те трябва да бъдат отсечени в началото на зимата. Трябва частично да отлепите кората с помощта на нож, преди трупите да бъдат подредени. Това ще увеличи скоростта на изсъхване и ще доведе до минимално напукване и цепене. Най-добре е да ги оставите за една до две години – колкото по-дълго, толкова по-добре. Както казахме дървен материал за изграждане на дървени конструкции е с влажност до 18%. Следва импрегнация на материала срещу дървесни гъби, насекоми, термити и специални препарати срещу горене. Ако всичко това се направи правилно и, то вашата дървена къща може да издържи и над 100 години.

Фундиране: за здрава дървена къща е нужна и здрава основа. Теренът трябва да е изравнен, след което се копае под линията на замръзване. Прави се кофраж, поставят се ВиК и Ел. инсталациите, полага се арматурата и вече може да се излее основата. Тя може да е каменна, блокова или бетонна. В случай, че е бетонна се изчаква минимум 1 месец, за да стегне.

Под: Монтират се анкерни болтове по горната част на стените, за да се прикрепят носещите греди, които ще оформят скелета на пода. За да избегнете бъдещи проблеми, гредите трябва да са перфектно нивелирани. Започнете изграждането на пода чрез изрязване и напасване на дървените трупи, за ъгълчетата ще трябва да изрежите повече. След това пробийте дупки в трупите, за да вкарате анкерни болтове. Оформете първия ред от дървени трупи, така че да се получи здрава решетка. Заковете подовото покритие (дъските) здраво за гредите. Сега сте готови да започнете да изграждате стените.

Сглобките между трупите обикновено се правят с трион, бормашина, длето и чук. Можете да правите и триъгълно прорезче или буква “V” във всяка двойка дървета, така ще влизат едно в друго. Фугите между отделните дървени трупи не се нуждаят от пълнеж. Благодарение на въздуха между тях ще се осигури естествена вентилация на въздуха. За обшивка на пода използвайте дървени дъски 25мм.

Покритие: след изграждане на структурата е нужно да се затворят дървените трупи от всички страни с панели от гипсокартон, шперплат. Хубаво е да се ползват винтове за дърво вместо пирони. Преди да се затвори с гипскартон се вкарват тръбите за вода, кабелите. Можете да направите стена само с един ред дъски, но е по-добре да е с два реда шперплат, гипскартон, OSB или каквото се избрали. Между тях може да сложите каменна вата за допълнителна топлоизолация. След като сте захванали всички дъски, трябва да ги боядисате и лакирате.

Хидроизолация: важно е да не се използва пароблокираща мембрана, тъй като тя спира парите еднопосочно. В този случай ще останат пари в дървените стеи и има веровятност конструкцията да хване мухъл или гниене. Трябва да се използва само каменна фасадна вата върху пароблокираща мембранаи измазана с дишаща мазилка.

ПокривЗа здрав покрив, отново е нужно да се сглобят носещите греди. За правилното отрязване с моторния трион, може да използвате права летва, по която да отрежете точно ъгъла на покрива. Оставете малко пространство между колоните, за да слегнат добре след това. След това монтирате гредите и заковете дъските на подпокривното пространство. Финално монтирате покривния материал.

греди за покрив

 

 

Вижте още

“Умно Строителство”: Какви са технологичните тенденции в строителния сектор

В съвременния свят, в който технологията е неразделна част от ежедневието ни, строителният сектор не …