Какъв вид покрив да изберете – скатен или плосък и какви са предимствата и недостатъците им?

В България няма единен архитектурен тип на сградите и затова съществуват разнообразни архитектурни решения в цялата страна. Жителите са свободни да изградят според техните предпочитания и възможности облика на къщите и вилите си, с което допринасят за цялостния вид на населеното място.

Обликът на фамилната къща зависи от самата архитектура, от вида на фасадата и от покрива най-вече. Той играе важна роля за функционалността и стила навВашия дом, но не е достатъчно да е само солиден и привлекателен. Покривът осигурява здрав и стабилен завършек, без който всяка една къща би била немислима. Неговата роля е да предпазва къщата от дъжд, сняг, студ и прекалена топлина през лятото. Той се бори с бурите, вятъра, градушката и защитава дома ви в продължение на много години. Освен да се бори с външните климатични агресори, покривът се грижи за топлината през зимата да не излиза навън, за нивото на шума и влажността в дома. Той трябва да бъде устойчив на голямо механично натоварване, деформация, силно излагане на ултравиолетови лъчи и задължително да бъде огнеупорен.


Преди да изберете покрив е важно да вземете под внимание:
⦁ архитектурните особености на района и климата;
⦁ здравината и качеството на материалите;
⦁ изпълнението и техническите характеристики.

От тези фактори зависят честотата на ремонтните дейности в къщата ви.


Най-общо покривите се разделят на два типа: плоски и скатни в зависимост от наклона на покривната равнина. Ще ви помогнем с вземането на решение кой тип покрив е добре да изберете за вашата къща. За целта ще разгледаме какво представляват и какви са техните характеристики, които ще групираме с плюсове и минуси:

Скатни покриви
Както знаем, в нашата страна климатът е умерен, което означава, че имаме слънце, дъжд и сняг. Ако се върнем назад към трационната архитектура, създадена с местни материали и техники, можем да дадем пример с възрожденските къщи. Стремейки се да отведат валежите извън къщата, майсторите съвсем естествено са предпочитали ясната структура на скатния покрив. Тази опция се състои от два равни противоположни наклона, които от едната страна опират на носещите стени на къщата, а другите два са свързани в билото. Равнината (стената), която се образува между два склона, се нарича фронтон. На него може да бъде монтиран прозорец за осветяване на таванското помещение. Наклоните могат да варират в определени граници и по закон в България за скатни покриви се определят тези с наклон над 7%. Скатният тип има и подтипове: двускатни, четирискатни и всевъзможни сложни форми, за които ще ви разкажем в последваща статия.

скатен покрив

Предимства на скатните покриви:
Изграждане: изграждането на скатен покрив не изисква сложни технически умения и същевременно предлага широки възможности за дизайн както с еднакви ъгли и площи на склоновете, така и с различни. Този тип покрив е най-популярният и широко разпространен в индивидуалното строителство и придава класически вид на къщата. При изграждането на скатен покрив е нужно да се вземе предвид собственото тегло на контруктивните елементи, както и допълнителното натоварване от сняг и дъждовна вода.
Практичност: възможност за инсталиране на отоплителни, вентилационни и климатични системи на тавана, с което ще се погрижите за естетиката и чистотата на фасадата.
Използваемост: скатният покрив ви позволява да създадете таванско помещение, а къщата придобива по- представителен вид. Подпокривното пространство може чудесно да се приспособи като пълноценно използваема площ – склад, ателие, офис, дори спалня. Ако предпочитате уюта на този вид помещения би било добре да инсталирате капандури или други покривни прозорци, с цел повече естествената светлина у дома.

Отводняване: един от най – големите плюсове на този тип покриви е, че стръмните склонове не позволяват на снега и водата да се задържат на покрива. За да падат сами струпванията на листа, сняг и дъждовна вода, наклонът е нужно да бъде поне 45 градуса. Това значително улеснява поддръжката на покрива и предотвратява последващите трудни и скъпи ремонти вследствие на течове.

наклонени покриви


Поддръжка: наклонените покриви не се нуждаят от допълнителна поддръжка, тъй като дъждът естествено отмива всички натрупали се отпадъци по скатовете. Ако все пак има нужда да се смени някоя керемида, то може да стане бързо и лесно без разход на много средства. Материлите са изпитани във времето и имат голяма надеждност.
Вентилация: керамичните керемиди са естествен строителен материал и спомагат за допълнително регулиране на температурата. Благодарение на естествената вентилация на пространството между керемидите и дъсчената обшивка се осигурява благоприятна температура през всички сезони, а натрупаната влага се отвежда навън.

енергоефективност

Енергоефективност: по-малка площ има директнен контакт с външната среда. От това разходите за отопление намаляват. Могат да се инсталират слънчеви или соларни панели, или фотоволтаични инсталации на покрива, за ефективен начин за производство на електроенергия. Монтират се доста лесно и бързо.
Използване на дъждовната вода: външните отводнителни системи позволяват цялата дъждовна вода да се стича на едно място. Естествените керамични керемиди не ползват химични добавки и не променят качеството на дъждовната вода, която може да бъде използвана отново за поливане на градината.
Рентабилност: по принцип ремонтите на скатните покриви са по-скъпи, но при качествено първоначално изпълнение на цялостната система подобни инвестиции се налагат далеч по-рядко от тези на плоските. Ако керемидите са надеждно подредени и фиксирани, никакви бури не могат да застрашат цялостната здравина на покрива. Освен това, те притежават дълготрайна гаранция, а животът им се оценява на над 100 години. По този начин първоначалната инвестиция се изплаща във времето.

Недостатъци:
Тежест на конструкцията – тя е много по-тежка в сравнение с тази на плоския покрив. Колкото по – висок е покривът и колкото по разчупен е архитектурно (четирискатни, мансардни и т.н.), толкова повече материали ще са нужни, което също допринася за натежаването на цялостната конструкция.
Климатични условия: в райони със силни ветрове е за предпочитане изграждането на ниски покриви или, ако са високи, то е нужно да се инсталират допълнителни крепежни елементи.
Големина – колкото по-голяма е площта на къщата, височината на покрива и наклонът на склоновете, толкова повече материал ще бъде необходим за изграждането му. В резултат този избор на покрив ще струва по-скъпо.
Снегозадържане: тъй като снегът се свлича сравнително бързо и пада директно на земята, съществува друг риск – свличания на големи количества в улуците и казанчетата, което може да доведе до разрушаването им или до неприятни инциденти. За да се избегне това, се правят системи за снегозадържане, които включват снегозадържащи керемиди, скоби, решетки или комбинация от тях. Тогава обаче е нужно да се почистват на ръка от време на време.

Плоски покриви
Плоските покриви започват да навлизат сред проектирането на нови къщи заради минимализма и модернизма, който носят със себе си. Преди време този тип покриви са ползвани главно за стопански постройки. Друга причина за това е и значително лесният и бързият им монтаж. С развиването на архитектурните стилове обаче все по-модерните кубични къщи предполагат и плосък покрив. Тъй като не се губи от диаметъра на носещите стени, може на върха да се монтира тераса, басеин или нещо друго, което може да се ползва само при благоприятен климат. Макар и да звучи странно, те също имат наклон, макар и малък. Нужен е, за да се отводнява водата и варира между 1 и 7 % (0,5 – 4°).


Предимства:
Изграждане: монтажът е доста по-бърз и лесен в сравнение със скатните конструкции. Носещата основа е най-често стоманенобетонни плочи. Важното за плоските покриви е, че трябва да имат непрекъсната (т. нар. безшевна) покривка или да са с абсолютно водоплътни фуги.
Практичност: плоският покрив е единственият вид покривна конструкция, чиито избор на материали и цветове по никакъв начин не засягат фасадата и цялостния дизайн на къщата. Има възможност и за инсталиране на отоплителни, вентилационни и климатични системи на тавана, с което ще се погрижите допълнително за естетиката и чистотата на фасадата.

плосък покрив

Използваемост: един от най-големите плюсве е, че вместо таванско помещение може да се направи голяма лятна тераса с басеин, парници за отглеждане на зеленчуци или красива озеленена площ, която в момента е изключително актуална. Хубавото е, че тъй като е по-нависоко ще се нагрява и доста по-бързо. Може да се направи също място за спорт или голяма градина с място за отдих през лятото, а зимата градината да се затваря и да се инсталира камина. Със сигурност има много повече опции в сравнение със затворения скатен покрив.
Рентабилност: освен, че се монтират много по-бързо и лесно този тип покриви струват и много по- малко. Площта, която се изгражда е много по-малка, заради липсата на наклони и ивици.
Модерно излъчване: плоските покриви не се набиват на очи и фасадата изпъква много повече. В случай, че има басейн или зелена площ на покрива , това придава допълнителна съвременност и шик на къщата.

Енергийна ефективност: този тип покриви има вероятност да имат много по-висока енергийна ефективност, тъй като площта, на която могат да се монтират различни енергоизточници е доста по-голяма.

енергийна ефективност


Безопасност: много по-безопасно е да стоите на равна плоскост, отколкото на наклонена повърхност. Това е важно, за да можете без страх и рискове да проверявате състоянието на покрива и да го ремонтирате при нужда.
Недостатъци:

отводняване

Отводняване: при плоските покриви отводняването влиза в групата с недостатъците. Въпреки малкият наклон, който имат този вид покриви, водите се стичат бавно и се натрупват много, а в резултат ще се образува теч в дома ви. За целта е нужна по-честа грижа за покрива през студените месеци и ръчно да се махат натрупванията на вода и сняг. За планински райони обаче, където вали обилно и дълго, такъв тип покрив не е препоръчителен. Снегът ще се топи на място, а потокът от валежи надолу ще бъде минминален. Така ще започнат да се натрупват на покрива, вие няма да можете да ги чистите постоянно и на 100% и постепенно конструкцията ще се разруши
Поддръжка: както вече казахме, заради трудното отводняване са възможни по-чести ремонтни дейности. За да избегнете до минимум това е важно да закупите най-издържливите и надеждни ролкови покрития и настилки. Нужно е постоянно да следите да не се задържат боклуци във водосточното казанче, за да няма после течове. Най-малката грешка в монтажа или изпусната повреда може да доведе до разваляне на конструкцията. Ако не внимавате за тези неща, в дългосрочен план поддръжката ще е за сметка на евтината първоначална инсталация и цените за плосък и скатен покрив ще се изравнят
Топлоизолация: плоските покриви се нагряват повече, което означава, че ще влиза по-бързо и повече топлина през лятото. През зимата от друга страна се охлажда по-лесно, което ще води до по-големи сметки за отопление.

Вижте още

основни елементи при скатен покрив

Кои са основните елементи при изграждането на скатен покрив?

Знаете ли на какво да обърнете внимание, когато изграждате скатен покрив? Има няколко основни и най-важни елемента - конструкция, изолация, покривен материал. Вижте нашите съвети, които ще ви помогнат да се ориентирате в процеса на изграждането на скатен покрив.