Уютна и функционална мансарда

Мансардните етажи и къщи стават все по-популярни и у нас. Доскоро, бяхме доста скептично настроени за етажи със скосявания и това те да бъдат обитавани, но това остана в миналото. Всеки, който се е докосвал до подобен тип къща или апартамент, е усетил магията на това място. По дефиниция, мансардите могат да бъдат къщи, на които последният етаж е със скатен покрив и скосявания, но все пак той се използва за живеене, или последните етажи на големите жилищни коооперации, които имат скосове. Този тип жилища предлагат уникални гледки, по-голямо уединение, интересен и модерен интериор, а ако са проектирани и обзаведени правилно – предлагат истински комфорт на живущите в тях и могат да бъдат наистина практични, функционални и удобни.

Мансардните етажи имат доста предимства спрямо стандартните, отличават се с модерен дизайн и усещане за уют, могат да имат различни функции и предназначения. Представете си една прекрасна спалня, в която можете да се уедините, необезпокоявани от никой, да чувате песните на птичките и да се наслаждавате на звездите. Звучи прекрасно, нали? Или да организирате вашето офис пространство на последния етаж на къщата, така че да можете да останете напълно концентрирани и отдадени на работния процес. А защо не да създадете детски кът, където вашите деца могат да играят на воля. Приложенията са много, важно е да си опрделените от какво имате нужда, да разпределите мебелите функционално, така че да ви бъде удобно и да превърнете това кътче в истинско бижу. Безспорно е, че гледката, която се открива от последния етаж на къща или жилищна сграда винаги превъзхожда по-ниските етажи.

С иновативните строителни материали и технологии, които днес съществуват на пазара, мансардните жилища могат да придобият невероят облик и дизайн. Ще ви разкажем какви са възможностите да превърнете стария и прашен таван, в обитаем мансарден етаж.

Един от вариантите е да осветите подпокривното пространство с покривни прозорци. Съществуват различни размери, видове, стъклопакети и големини на покривните прозорци, така, че може да намерят лесни приложение във всеки един таван или мансарден етаж. Предимствата са, че те внасят повече дневна светлина, откриват просторна гледка и създават съвременен дизайн във всяко едно помещение. И не се страхувайте от влага или теч, днешното поколение покривни прозорци представляват цялостна система, включваща термо и хидроизолация, така, че да гарантира сигурността по отношение на външните метеорологични елементи.

Друг, често срещан вариант за превръщането на подпокривния етаж в обитаем, е проектирането на капандури като конструктивен елемент в покрива. Всички сте виждали къщи, на които в покрива има вградена мини къщичка, така наречена капандура. Това изпълнение е по-сложно от архитектурна гледна точка,в сравнение с покривните прозорци, защото изисква специално проектиране и изработване. При него дневната светлина се губи, а гледката е по-ограничена. Ето защо нашите експерти препоръчват монтажа на покривни прозорци, пред капандури.

Вижте още

плосък покрив, къща с плосък покрив

Плоски покриви – особености при изграждане

Навярно мнозина от вас са си задавали въпроса какъв вид покрив да изберат за своята къща? Съпоставяли сте различните видове покриви, разглеждали сте техните свойства, особености и функционалности. Плоските покриви стават все по-предпочитани в последно време, тъй като придават модерен вид на всяка къща.