Характеристики на окачените фасади

 

Какво си представяте когато чуете за окачени фасади? Навярно мнозина от вас веднага ще направят асоциация с големи небостъргачи, търговски центрове и бизнес сгради с огромни стъклени прозорци, много светлина и простор. Да, точно така! Това са основните характеристики на окачените фасади. Те предлагат голям простор, цели „стени от стъкла“, въздух и всеобхватна гледка. Окачените фасади обаче намират приложение все по-често вече и в жилищното строителство – при големите жилищни блокове, при малки бутикова сгради, дори и при фамилни къщи. Представете си един прекрасен градски пентхаус с много светлина, простор и уют, или къща в покрайнините на града, с огромна всекидневна и максимално отворена към природата.

 

При проектирането на сгради с окачени фасади и остъкляване, е много важно да се вземат под внимание следните неща: ефективност, функционалност, удобство, географски климат и естетическо оформление.

Какви са предимствата на окачените фасади?

На първо място се нарежда естетическия ефект, тъй като сградата изглежда модерна, просторна и добре осветена. Широките витрини и прозорци винаги са създавали стил и изисканост на всяка сграда. Друго предимство на окачените фасади е, че те монтират сравнително бързо и лесно, не се изисква сложна подготоква и куп допълнителни строителни материали. Този тип сгради също могат да бъдат енергоефективни, тъй като вече съществуват разнообразни стъклопакети, които осигуряват най-високо ниво. При добре проектираните и монтирани окачени фасади, загубата на топлина е минимална през зимата.

Като недостатък на този вид фасади може да изброим единствено по-високата степен на чупливост, тъй като стъклото лесно може да се нарани, както и по-трудното почистване на стъклата, което изисква специализирани алпинисти.

Окачените фасади могат да бъдат стандартни, структурни и полуструктурни. Стандартните са най-разпространените и са с алуминиева капачка, която се поставя по външната част по хоризонтала и вертикала. Носещата конструкция е поставена от вътрешната страна, а не от видимата по фасадата и е затворена с алуминиеви капачки.

При структурните окачени фасади фасадата представлява единна повърхност без видими монтажни планки. За монтажа се използва структурен силикон. Благодарение на тези особености, структурната окачена фасада има огледален ефект. Той се получава заради липсата на видими от външната страна на фасадата монтажни планки и други алуминиеви елементи. При монтажа на този вид системи се оставят съвсем малки разстояния между стъклата. Те са предназначени само да компенсират температурните колебания. Структурните фасади са най-енергоефективни сред другите видове фасади, заради технологията на монтаж и особеностите на конструкцията.

При полуструктурните фасади има комбинация от най-масово разпространените стандартни окачени фасади и структурните такива. Полуструктурното фасадно оформление представлява конструкция, при която в ролята на носещи елементи се използват вертикални и хоризонтални профили, както при стандартната конструкция. Този тип фасади използват специално залепване на стъклопакетите. Алуминиевите профили се използват като носещи елементи на голямата цялостна конструкция. Стъклопакетът е в една своеобразна рамка, изградена от алуминиевите профили. Тази рамка не се забелязва при поглед отвън, което дава ефекта на цялостната конструкция, сходен на този при структурните фасади. Полуструктурните фасади съчетават предимствата на структурата, техническите характеристики и предимства на структурните и на стандартните фасади.

Окачената фасада представлява конструкция от взаимно свързани алуминиеви хоризонтални и вертикални профили, която образува непрекъсната, външна обвивка на сградата.Допълнителните предимства при този вид фасади са леката конструкция, притока на повече светлина и простор, и неограничените цветови решения.

Окачената фасада дава възможност да се постигнат различни форми с яснота и точност на линиите,а също така има добри звуко и топлоизолационни свойства, което я прави предпочитан избор за всеки проектант и архитект. Фасадите се изработват с т.нар. “строителни стъкла”, които в своите варианти биват много видове, освен стъклата основен елемен при тях са алуминиевите профили.

Вижте още

видове фасади на къщи

Как да изберете най-подходящия вид фасада за вашата нова къща?

Фасадата е последния етап от строежа на една къща. Има разнообразие от материали, които се използват за фасадата, но как да подберете най-добрата за вас? Вижте в статията различните видове, техните предимства и съветите от нашите експерти.