Хидроизолация на тераси

 

Да имате тераса ви дава възможността да се наслаждавате на приятни гледки и да споделяте семейни и приятни моменти със семейството си. Да дишате чист въздух и да отглеждате красиви цветя. Освен всички тези привилегии, терасите са и най-натоварените зони в жилищата. Постоянно са изложени на проливни дъждове, натрупващ и топящ се сняг. големи температурни амплитуди, директна слънчева светлина, дъждове, градушки, силни ветрове. Всичко това води до пукнатини в бетонната плоча, които могат да доведат до нейното разрушаване, както и развитието на влага по терасата и вътрешните помещения. 

тераси

Дълги години не се обръщаше внимание на тези фактори и се залагаше единствено и само на подови настилки за терасата. Техните хидроизолационните свойства не могат да устоят на дългото подлагане на термични (сняг и горещина), химични (почистващи препарати) или физични (вървене и тропане) въздействия. Слабите места на подовите настилки са фугите и се появят микропукнатини, през които минават водните пари и влагата. В днешно време се гледа все по сериозно на този проблем и в тази статия ще разгледаме видовете хидроизолации, с които можете да предотвратите влагата и мухъла по вашата тераса.Хидроизолацията в същността си е безцветен или цветен филм, който трябва да се положи преди изграждането на окончателна настилка. Тя предпазва плочата от влага и трябва да бъде устойчива на много високи или ниски температури. Изолациите можем да разделим най-общо на ролкови и течни.

1) Ролкови хидроизолации

Битумна хидроизолация – тя е една от най-разпространената и масово използвана изолация. Най-старият вид се нарича воалит или окислен битум. Към днешна дата за предпочитане са битумните рулонни мушами, модифицирани с APP (атактен полипропилен) или SBS (стирол-бутадиен-стиролов каучуков латекс). Притежават висока топло устойчивост. при тях няма опасност от деформиране, вследствие омекване и вискозно протичане на битума, под въздействие на топлината, причинена от силното слънце. има изключително голяма еластичност и съответно ниско ниво на деформация. нейния изключително дълг живот на експлоатация, благодарение на което този материал е най-предпочитан при изграждането на хидроизолация на най-важните и труднодостъпни части от сградите и съоръженията.

битумна хидроизолация

ПВЦ хидроизолации – те са устойчиви на UV лъчи, не се деформират при много високи и много ниски температури и имат дълъг експлоатационен живот. Материалът не е запалим, а много хора го предпочитат и заради лесния му монтаж.

2) Течни хидроизолации – това е иновативна и може би най- модерната хидроизолация вмомента, направена от висококачествени, еластомерни смоли. Тя е здрава, еластична и дълготрайна. Може да я откриете още като безшевна хидроизолация или течна гума. Нарича се така, защото няма фуги, съединявания или припокривания и именно затова шанса да пропуска вода е елиминиран. Има висока еластичност, която е необходима, при температурните разлики лятото и зимата), UV устойчива е и се полага изключително безопасно без ползването на горелки чрез намазване на няколко слоя. Ако е необходимо може да се вгради между слоевете армировъчна мрежа или тъкани от полимерни или стъклени влакна. Течните хидроизолации са идеални за трудно достъпни повърхности, с много чупки, ъгли и фуги. Повечето са екологични. Течната хидроизолация може да бъде на основата на различни материали. Нека ги разгледаме:

циментова основа

– Циментова основа – те са универсални. Могат да са еднокомпонентни и се състоят от суха циментова смес, усилена с полимерни смоли. Могат да се полагат върху влажни основи. Запазват гъвкавостта си както при ниски температури, така и при високи. Незапалими и негорими. Другият вариант са двукомпонентни (еластични и силно еластични), които са много подходящи за отворени помещениня като тераси и балкони. Те също могат да се нанасят върху влажна основа за разлика от всички други типове хидроизолационни материали. Устойчиви са на постоянна вода и влага, монтажът е лесен като се нанася на два или три слоя. Като минус може да се каже, че са неустойчиви на UV лъчи. Затова е важно отгоре да се финализира с плочки, декинг или други декоративни покрития.

– Акрилна основа – акрилът е полимерен, термопластичен материал, на основата на акрилова киселина. Изключително здрав и екологичен материал. Устойчив е на много ниски и много високи температури. Нарича се още “Течен каучук” или “Течна гума”. Подходящ е за полагане върху всякакви повърхности, има нулева абсорбция на вода и устойчив на лъчите на слънцето. Единствен минус е, че ако дълго време стои локва върху повърхността, то тя ще навлезе под него и ще увреди битума. Плюс на акрилната течна хидроизолация е, че може да бъде в различен цвят и да бъде финално покритие.

– Силиконова основа – кристалните хидроизолационни химикали на силиконова основа създават бариера и предотвратяват проникването. Такива химикали обаче не са добри за застояваща вода, тъй като кристалите от силикон се разрушават, ако продължи натиска от водното налягане. Затова трябва самата тераса да има много добра система за оттичане.

– Полиуретанова основа – специален материал, състоящ се от два компонента (полиол и изоцианат). Отлична UV устойчивост и има дълъг експлоатационен живот. Друг плюс е, че може да остане и крайно покритие.

– Хибридни хидроизолационни продукти – хидроизолацията на акрилна основа с полиуретанови смоли е впечатляващо еластична и устойчива. Търпи резки разлики в температурата заради специфичната формула на хибридните продуктите и именно благодарение на разтегливостта на хидроизолационната мембрана, остава здрав и стабилен за дълъг период от време. Лесно се полага и е приложим върху всякакви видове минерални повърхности.

Вижте още

Звукоизолации и акустични панели при интериора

Днес все повече хора предпочитат да живеят в големите градове порадипо – големия шанс за професионална реализация и повече удобства за децата и възрастните.